Merită acum să obții studii superioare? Merită să obții o educație superioară?

Merită acum să obții studii superioare? Merită să obții o educație superioară?

Vă întrebați: este necesar astăzi învățământul superior? Veți găsi răspunsuri și un videoclip util la această întrebare aici!

Acum aproximativ 15 ani, oamenii cu educatie inalta, foarte apreciat atât de angajatori, cât și de societate.

Nimeni nu s-a îndoit de abilitățile persoanelor cu studii superioare, se credea că dacă există una, atunci acest specialist este de cel mai înalt nivel. In timp ce, educatie inalta ar putea obține doar două categorii de oameni: inteligent și.

Ce se întâmplă acum este foarte trist!

Astăzi educatie inalta - AFECTAREA!

Acum, probabil, doar persoana însăși nu o are.

Absolut TOȚI pot intra în universitate cu plată !!!

Oamenii merg pentru o diplomă, crezând că, după ce au primit-o, vor fi ușor acceptați pentru muncă și vor fi foarte apreciați și respectați.

Dar, în realitate, totul se desfășoară diferit.

Pe piața modernă a muncii, există o lipsă uriașă de oameni pentru specialități precum: constructor, vânzător, casier, muncitor, electrician, instalator și așa mai departe.

În timp ce aproape toți au diplome de economiști, contabili, profesori, manageri, avocați.

Prin urmare, acum stau la ghișeele de la casă - profesori, aștern asfalt - avocați și vând cvas pe străzi - economiști.

Asa de de ce ai nevoie pentru a obține studii superioare?

Pentru a lucra în cele din urmă în poziția cerută și nu de care aveți nevoie?

Ai nevoie de studii superioare? Motive pentru care nu ar trebui să o obțineți:

Programe de formare unilaterale.

În universitățile moderne, există un număr imens de discipline care sunt complet inutile pentru orice specialist.

Drept urmare, atunci când vii la serviciu, trebuie să uiți tot ceea ce ai studiat cu sârguință la universitate și să înveți din nou, dar de data aceasta un loc de muncă specific.

Calitatea predării.

Nu vă voi dezvălui un mare secret, dar în aproape toate universitățile, jumătate din credite și examene pot fi primite pentru un mic „cadou” (sau așa cum se numește și „magarh”) profesorului.

Acest lucru este bineînțeles bun pentru cei care au venit special pentru o diplomă, dar ce se întâmplă cu cei care au venit pentru cunoaștere?

Numărul instituțiilor de învățământ superior.

De-a lungul anilor, au apărut un număr imens de instituții comerciale.

Scorurile de promovare acolo sunt scăzute, iar calitatea educației este adecvată.

Și profesori, de unde putem obține un astfel de număr de profesori cu înaltă calificare pentru a ocupa toate posturile vacante din toate universitățile?

Nimeni nu garantează angajarea.

Învățământul superior este unul dintre primele elemente din descrierea cerințelor pentru majoritatea posturilor vacante. De fapt, profesioniștii în resurse umane nu atașează adesea diplome de studii superioare la fișierele personale ale angajaților. Există percepția că este necesară o educație universală superioară, iar viața fără ea va merge în jos. Dar chiar este așa? Abordarea învățământului superior a devenit clișeu. Astăzi vom analiza cele mai frecvente motive pentru obținerea învățământului superior și ce înseamnă acestea în realitate. Pentru a înțelege dacă începeți.

Când este nevoie de studii superioare

Obținerea unei specialități imposibil de învățat pe cont propriu... Și acesta este poate singurul motiv sută la sută obiectiv. Într-adevăr, o serie de specialități necesită studii superioare. De exemplu, a deveni medic sau inginer chimist fără o pregătire specializată extinsă imposibil... Învățământul superior oferă o monitorizare atentă a dobândirii de competențe și oferă o bază pentru practicarea acestora.

Inițial, sistemul de învățământ superior a vizat în mod specific predarea abilităților specifice, a căror dezvoltare independentă dificil, nesigur sau chiar ne-etic... De-a lungul timpului, învățământul superior a început să acopere o gamă mai largă de activități și să se răspândească în profesii care anterior nu aveau nevoie de studii superioare.

Creșterea nivelului general de erudiție... Învățământul superior nu învață în primul rând specialități, ci asta unde să găsiți informații și cum să le procesațipentru a învăța specialitatea pe cont propriu. Aceasta este una dintre abilitățile cheie pentru adaptarea cu succes la condițiile de viață în schimbare. Desigur, puteți învăța acest lucru fără universități, dar institutul oferă o bună oportunitate de a face acest lucru într-un timp scurt. Dacă doriți să învățați cum să învățați, o diplomă universitară vă va ajuta cu adevărat. În plus, învățământul superior oferă cunoștințe în discipline academice generale de bază - psihologie, filosofie, teorie economică, sociologie, drept, gestionarea conflictelor. Cunoașterea de bază a acestor subiecte în viață nu poate decât să ajute. Cel puțin pentru dezvoltarea generală.

Tranziție lină de la copilărie la maturitate... Dacă cele două motive anterioare se aplică persoanelor de toate vârstele, atunci acest lucru se aplică numai absolvenților școlari. Viața de adult este diferită de viața de zi cu zi a școlarului de ieri. Pentru mulți adolescenți, perioada de adaptare la un nou statut poate fi traumatică. Corpul studențesc, pe de altă parte, poate deveni un fel de tampon psihologic pentru rămas bun de la copilărie. Motivul pentru care obțineți studii superioare este, desigur, subiectiv și nu este potrivit pentru toată lumea. Dar ea încă mai are un semn de plus, deoarece dorința de a fi studentă pentru a extinde chiar și ușor tinerii fără griji este complet normală.

Când pare doar că este necesar

Incapacitatea de a obține un loc de muncă bun fără studii superioare... Iubită de generațiile mai în vârstă, manipularea „dacă nu studiezi, vei deveni un portar”, desigur, se așează ferm în minți și capătă o conotație negativă. Dacă ești forțat să obții o educație superioară prin astfel de atitudini, atunci este mai bine să te gândești din greu sau chiar să lucrezi cu un psiholog înainte de a intra la universitate. Acest lucru va ajuta la separarea dorinței reale de sentimentele de vinovăție impuse. Succesul în viață depinde de capacitatea de adaptare, nu de înclinația spre succesul academic. Dar suntem despre altceva.

A obține un loc de muncă bun fără studii superioare nu este atât de dificil, suficient au abilități... Repararea apartamentelor, de exemplu, este o treabă bună. A fi însoțitor de bord într-un avion de pasageri responsabil pentru siguranța pasagerilor în timp ce vedeți întreaga lume este, de asemenea, bun. Învățământul superior nu este necesar pentru nici o specialitate. Iar lista este interminabilă. În plus, pentru unele posturi care nu necesită studii superioare pentru angajare, li se permite să studieze pe cheltuiala angajatorului. Acest lucru poate fi făcut, de exemplu, de către poliție.

Incapacitatea de a fi un specialist respectat (și o persoană) fără studii superioare... Acest motiv necesită și muncă psihologică. Sau, din nou, exemple reale care distrug acest mit. Moașe, bijutieri, restauratori de arhitectură - toți nu au studii superioare, ci doar studii medii. Dar aproape nimeni nu-și va numi munca puțin respectată.

Motive rele pentru a obține studii superioare

Părinții au spus - este necesar... Ascultarea părinților este bună și nimeni nu se ceartă cu asta. Dar o persoană își trăiește viața independent și doar el determină nevoia de formare, specialitatea potrivită pentru sine etc. Părinții, desigur, pot sfătui ceva, dar ar trebui să ia decizii categorice numai despre ei înșiși.

Toată lumea primește studii superioare... A face ceva pentru companie nu este calea care va duce la succes. Obținerea unei educații este un pas conștient și responsabil care vă poate schimba serios viața. Și acest pas ar trebui să se bazeze pe scopuri și dorințe personale.

Învățământul superior este un instrument excelent care te poate transforma într-un profesionist. Dar nu pentru fiecare specialitate este necesar... De exemplu, multe zone umanitare pot fi stăpânite singure mult mai repede și mult mai adânc decât într-o universitate. Un exemplu banal în acest sens sunt scriitori celebri, poeți care nu au primit studii superioare, dar de-a lungul vieții și-au perfecționat abilitățile literare și au obținut un succes strălucit. De asemenea, refuzul de a primi studii superioare nu i-a scutit pe specialiștii tehnici. Multe companii bine-cunoscute pot demonstra cu personalul lor programatori autodidacti care nu sunt în niciun caz inferiori colegilor lor cu o diplomă.

EXEMPLELE POT FI DATE LA NESFÂRȘIT, ESENȚA ESTE ACEEAȘI: ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR NU ESTE ÎNTOTDEAUNA SINGURA SURSĂ PENTRU STĂPÂNIREA UNEI PROFESII

Decizia de a obține studii superioare trebuie să fie foarte individual... Cineva are într-adevăr nevoie de el, este pur și simplu imposibil să desfășori anumite tipuri de activități fără studii superioare. Învățământul superior este un instrument excelent care poate elibera un potențial remarcabil. Dar în timpurile moderne, chiar și fără studii superioare, poți trăi cu demnitate, nu există nicio îndoială despre asta. Prin urmare, dacă este nevoie sau nu de un învățământ superior nu este o problemă controversată. Aceasta este o întrebare, a cărei soluție este determinată individual în fiecare caz specific. Și decizia depinde de scopuri, dorinte și abilitățile existente și resurse.

Aveți nevoie de o educație superioară pentru a obține succes și bogăție materială? Astăzi această întrebare poate fi deja clasificată ca retorică. Angajatorul cere o diplomă de învățământ superior, deja de la școala elementară, profesorii și părinții repetă despre importanța studierii la o universitate. În același timp, toată lumea știe că o diplomă nu garantează deloc ocuparea forței de muncă pentru o poziție bună și există o mulțime de modalități de auto-realizare și creștere profesională în lumea modernă fără ea. În plus, toată lumea are mulți cunoscuți de succes și decenți, fără educație. Poate atunci nu merită să cheltuiți anii neprețuiți de tinerețe și fonduri semnificative pentru a obține râvnita diplomă?

Câteva statistici

O analiză a sondajului realizat în rândul rușilor sugerează că învățământul superior este apreciat destul de mult astăzi. Astfel, până la 74% dintre respondenți sunt siguri de necesitatea acestuia. În același timp, 24% consideră că angajarea timpurie a tinerilor este o prioritate.

Aproximativ 67% dintre ruși sunt gata să cheltuiască bani serioși pentru educația copiilor și nepoților lor. Mai mult, doar 57% dintre persoanele în vârstă sunt de acord să economisească pentru viitorul descendenților lor.

Tinerii, pe de altă parte, sunt mai hotărâți - până la 80% sunt ferm convinși de beneficiile educației.
Este interesant faptul că, în ochii majorității respondenților, obținerea învățământului superior nu este doar o oportunitate pentru bunăstarea materială, ci și o cale spre auto-îmbunătățire. Acest lucru sugerează că populația noastră consideră importantă creșterea spirituală și dezvoltarea umană.

De ce împotriva

Dintre cei 26% dintre persoanele chestionate care sunt sceptice cu privire la învățământul superior, mulți citează următoarele argumente.

  • Costul

Este bine dacă absolventul este la buget și nu plătește taxele de școlarizare, altfel familia se va confrunta cu costuri serioase.

  • Timp

De ce ai nevoie de studii superioare dacă poți merge imediat la muncă. Orice tânăr vrea să înceapă să câștige bani și să obțină independență față de părinți cât mai devreme posibil și să nu aștepte 4-5 ani, stropind peste manuale.

  • Educație irațională

Învățământul superior implică studiul multor subiecte inutile și neinteresante care nu vor fi niciodată utile în viitor.

  • Numărul de universități

În timpul nostru, numărul așa-numitelor instituții comerciale a crescut. Scorurile scăzute de promovare corespund calității predării. Calificările cadrelor didactice din astfel de instituții lasă, de asemenea, mult de dorit.

  • Lipsa abilităților practice ale absolvenților

Spre deosebire de școlile și colegiile tehnice, care oferă specialități de lucru, universitatea oferă doar cunoștințe teoretice în domeniul profesiei.

  • Fără garanții

Nimeni nu poate spune cu încredere deplină că, după ce a primit o diplomă mult așteptată, va putea obține un loc de muncă de prestigiu în specialitatea sa.
La prima vedere, este dificil să nu fii de acord cu multe afirmații, deoarece universitatea într-adevăr nu oferă nicio profesie muncitoare, nu învață cum să faci bani sau să-ți construiești propria afacere. Dar de ce, atunci, atât de mulți studenți stau în perechi, trec cursuri, teste, teze de laborator și diplome? Poate, de fapt, cursa pentru învățământul superior îți ia încă 4-5 ani de tinerețe, după care trebuie să mergi într-o poziție inferioară și să obții un ban, în loc să mergi la muncă imediat și să devii bogat și de succes.

Desigur - pentru

Bineînțeles, printre cei care nu au absolvit universitățile există mulți oameni de succes în toate sensurile, așa că nu are rost să argumentăm că este absolut necesar să ai o educație superioară. Cu toate acestea, există multe motive întemeiate pentru a merge la facultate.

  • Dezvoltarea intuiției

O universitate nu este necesară pentru ca un student să păstreze formule, constante și teoreme în cap. El trebuie să învețe să gândească, să înțeleagă și să nu se teamă de sarcini complet noi și de situații extreme. O persoană cu studii superioare primește anumite abilități și o hartă a unor astfel de cunoștințe umane care îi permit să ia în mod intuitiv decizia corectă. Aceasta este adevărata valoare a învățământului superior și nu în prezența erudiției enciclopedice.

  • Întotdeauna în formă bună

Tânărul absolvent are un creier flexibil și puternic, care este capabil să învețe rapid. Sesiunea dovedește clar acest lucru! Dar educația este foarte utilă și pentru persoanele în vârstă. Stăpânind informații noi, o persoană face ca creierul să funcționeze și nu îi permite să îmbătrânească. Într-adevăr, persoanele educate și bine citite nu își pierd claritatea mintală și au o memorie excelentă.

  • Conexiuni

Timpul de învățare este o oportunitate excelentă de a dobândi contacte utile, de care nu puteți face lipsă în timpul nostru.

  • Schimbarea carierei tale

În viață, orice se întâmplă. Adesea, chiar și cu un loc de muncă decent, nu va funcționa fără un învățământ superior specializat.

  • „Educat” în prioritate

Orice manager, care angajează un angajat, se pregătește pentru faptul că va trebui să fie instruit și recalificat, introdus în realitățile unei anumite întreprinderi. Și nu contează dacă va fi un student absolvent sau doar o persoană inteligentă. Cu toate acestea, „crusta” va fi în continuare un mare plus în favoarea solicitantului.

  • "Mergeți în timp ce sunteți tineri"

Anii de student sunt cele mai strălucite impresii și amintiri. Vor dura toată viața. Acesta este momentul în care tinerii nu numai că învață să fie independenți, ci și se îndrăgostesc, merg pe jos, se distrează și creează legături puternice de prietenie. A pierde toate acestea este pur și simplu inutil!

Mulți, care primesc educație, nu se opresc aici și continuă să se dezvolte și să se îmbunătățească pe tot parcursul vieții. Astfel de oameni devin adesea de succes. Principalul lucru aici este că educația ar trebui să devină un mijloc, nu un scop în sine. Dacă o persoană nu vrea să învețe, de ce să o forțeze? Poate că cineva îi place meseria de sudor, apoi merge la o școală profesională, unde va fi învățat meșteșugul și i se va oferi un loc de muncă decent și bine plătit. Iar pentru cei care visează să joace, este mai bine să vă ascultați inima și să înțelegeți cu îndrăzneală elementele de bază ale artei. În caz contrar, este puțin probabil să iasă din el un bun specialist în alt domeniu. Cât de des îi puteți întâlni pe cei care au studiat timp de 5 ani la institut pentru o specialitate care nu este interesantă pentru ei înșiși, dar nu vor să lucreze și, într-adevăr, nu pot!

A fi abandonat nu este, de asemenea, cea mai bună opțiune. O astfel de persoană nu poate fi credibilă. Ce angajator vrea să aibă un angajat care nu este obișnuit să facă lucrurile.
Prin urmare, cel mai adesea cei mai de succes studenți sunt cei care:

  • alege profesia lor la chemarea inimii și nu pe insistența părinților;
  • primesc educație în mod intenționat, conștient, reprezentându-se în mod clar în activitățile profesionale;
  • nu se abate de la obiectivele lor și nu își îmbunătățesc educația chiar și atunci când sunt angajați.

Cine are nevoie de diploma de studii superioare

ADESEA, ÎN VREMURILE NOASTRE, RECLAMELE PENTRU LOCURI DE MUNCĂ CONȚIN O CERINȚĂ PENTRU PREZENȚA OBLIGATORIE A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI SUPERIOR.

Este clar când vine vorba de specialiști precum medici, profesori, ingineri, avocați etc. Dar de ce ar trebui un angajator să aibă un consultant de vânzări cu educație, sau un secretar sau chiar un agent de pază?

Deseori vrea să fie sigur că angajează o persoană care măcar știe să comunice cu oamenii și să se mențină în limitele decenței. Și cu greu are nevoie de crusta însăși.

Acest lucru poate fi verificat cu ușurință prin telefon. Este suficient să apelați anunțul și să întrebați dacă aveți nevoie de o diplomă de învățământ superior. Cel mai probabil, vi se va spune ce este de dorit, dar nu este necesar.
Aici psihologia va explica totul. Când vi se cere în mod corect, vă veți arăta a fi o persoană competentă și inteligentă, care sincer nu înțelege cum un învățământ superior poate fi util în îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Dar de ce sunt prezentate astfel de cerințe solicitanților? Cel mai adesea, acest lucru este necesar pentru a speria contingenții nedoriti care doresc să obțină un loc de muncă într-un post vacant.

Opinia angajatorului

Pentru a înțelege mai ușor motivele angajatorului, este suficient să ascultați părerea unuia dintre ei.
Elena, care este șeful unui departament al uneia dintre marile firme din Moscova, a trebuit să recruteze de mai multe ori: „Există astfel de domenii profesionale în care este imposibil să se facă fără studii superioare în orice caz - medici, ingineri, profesori ... Comerțul nu necesită un „turn”, dar la selectarea angajaților pentru departamentul meu, dau preferință candidaților certificați. De ce? Ca angajator, am nevoie, în primul rând, de oameni alfabetizați care să poată comunica și gândi. Fără educație, sunt gata să angajez doar o persoană cu „ochii arși” și experiență. ”
Angajatorii sunt încrezători că o persoană care a absolvit o universitate este capabilă să lucreze, are o perspectivă largă și este capabilă să analizeze informațiile.

Ce fel de educație să aibă - fiecare decide singur. Și chiar dacă nu este o necesitate absolută sau o garanție a succesului în viață, dar odată cu aceasta, atât calea carierei, cât și calea vieții pot deveni mult mai ușoare.

În economia actuală, concurența pentru locuri de muncă devine din ce în ce mai acerbă. Este destul de normal în zilele noastre să vedem sute de absolvenți de facultate care se luptă pentru mai multe locuri de muncă.

Dacă vă gândiți să mergeți la facultate sau studiați deja la el sau poate ați absolvit recent acest post, atunci ar trebui să vă întrebați ce nivel de educație aveți nevoie pentru a obține un loc de muncă. Diploma unui asociat este suficientă pentru a obține un loc de muncă? Ar trebui să-mi finalizez studiile după terminarea licenței? Dacă încercați să decideți ce fel de educație aveți cu adevărat nevoie, verificați cinci motive în favoarea învățământului superior:

  1. 1.

    Concurență

    Conform statisticilor, mai puțini titulari de studii superioare caută de lucru în comparație cu absolvenții de liceu. Aceasta înseamnă că cu cât nivelul tău de educație este mai ridicat, cu atât vei avea mai puțini concurenți pe piața muncii. Veți avea mai multe șanse să vă atingeți locul de muncă de vis atunci când concurați cu alte sute de candidați.

  2. 2.

    Salariu

    Este clar că oamenii cu studii superioare pot câștiga mai mulți bani decât fără ei. În medie, lucrătorii care au absolvit anterior doi ani de facultate câștigă cu 8.000 $ mai mult pe an decât absolvenții de liceu. Muncitorii cu diplome de licență câștigă cu aproape 11.000 de dolari mai mult decât cei cu diploma de asociat, iar cei cu masterat câștigă cu aproximativ 9.000 de dolari mai mult decât licența. Un absolvent de liceu poate câștiga în medie aproximativ 27.000 de dolari pe an, în timp ce un angajat cu doctorat poate câștiga aproximativ 80.000 de dolari. Evident, diferența de venit a compensat mai mult decât costul școlarizării universitare!

  3. 3.

    Disponibilitatea locurilor de muncă

    Chiar și în plină recesiune, absolvenții universitari aveau mult mai multe șanse de a găsi de lucru decât absolvenții de liceu. Piața muncii este larg deschisă persoanelor care au absolvit. Veți avea mai multe oferte de muncă după absolvirea facultății decât dacă ați intra pe piața muncii doar cu o diplomă de liceu. Într-adevăr, companiile care au fost mai mult decât fericite să recruteze candidați direct de pe banca școlii mai recent solicită solicitanților să dețină cel puțin o diplomă de asociat.

  4. 4.

    Salvarea locurilor de muncă

    Având în vedere incertitudinea de astăzi pe piața muncii, nu este neobișnuit ca o persoană să se afle pe punctul de a fi concediată după doar câteva luni la companie. Conform statisticilor, absolvenții universităților sunt mai predispuși să lucreze în aceeași companie timp de un an sau mai mult, în timp ce absolvenții școlii pot deveni șomeri în primul an de angajare. Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că absolvenții de liceu sunt mai predispuși să fie angajați de companiile care utilizează abordarea ultimului în primul-în-primul.

  5. 5.

    Creştere

    Dacă lucrați doar cu o diplomă de liceu, este puțin probabil să reușiți să urcați pe scara carierei. Pe de altă parte, dacă aveți studii superioare sau îl obțineți în paralel cu munca, atunci este mai probabil să avansați în domeniul dvs. Majoritatea companiilor solicită angajaților să dețină diplome avansate pentru a lua în considerare doar promovarea lor. Să recunoaștem: foarte puțini oameni vor fi mulțumiți dacă o persoană se retrage din companie în aceeași funcție pentru care a fost angajată!

Costul învățământului superior este în continuă creștere, în ciuda acestui fapt, costul educației va fi răsplătit în viitor. Un grad avansat vă garantează practic o gamă largă de alegeri de locuri de muncă, promoții și creșteri salariale. Având în vedere toate aceste beneficii, ar trebui să obțineți cel mai înalt grad posibil de educație?

Nivelul ridicat de dezvoltare a științei și tehnologiei, volumul crescut de informații nu permit unei persoane obișnuite, nu unui geniu, să devină un specialist înalt calificat în mai multe domenii ale cunoașterii. Pentru majoritatea oamenilor, devine posibil să se obțină doar cantitatea de cunoștințe necesare pentru a studia un anumit subiect, o anumită profesie. Acestea. majoritatea covârșitoare a absolvenților au doar una, dar acest lucru este suficient pentru ei pentru realizarea de sine în viață.

Numai dacă aveți cunoștințele care pot fi obținute la o universitate, puteți spune că cunoașteți teoria activității dvs. profesionale suficient de bine pentru a fi considerat un specialist cu înaltă calificare. Numai cunoștințele specializate ale subiectului care a devenit profesia dvs. vă fac un profesionist sau un om de știință cu înaltă calificare.

Învățământul superior oferă unei persoane nu numai cantitatea necesară de cunoștințe speciale într-o anumită știință, tehnologie, literatură, artă, ci și alte abilități la fel de importante. În timp ce studiați la universitate, obțineți cunoștințe suplimentare în domenii conexe, fără de care astăzi nici o persoană cu adevărat alfabetizată și educată nu se poate lipsi. În universități, studenții de toate specialitățile studiază și cultura, elementele de bază ale dreptului, străin și economic.

Dar, cel mai important, în timpul antrenamentului, o persoană dobândește abilitățile de a lucra în domeniul informației. La universitate învață să lucreze cu literatura, să organizeze căutarea surselor de cunoștințe necesare muncii, să le proceseze, să analizeze și să tragă concluzii din ceea ce a învățat. Tehnologiile informatice moderne și posibilitățile internetului au extins doar spațiul de cunoștințe care este disponibil studenților și absolvenților universităților.

Putem spune că învățământul superior este un alt nivel calitativ de percepție a informației care distinge un absolvent universitar de un absolvent. Acesta este pasul de la care o persoană gânditoare își poate continua educația în domeniul profesional ales și în domeniile conexe de cunoaștere, care îi vor fi utile pentru o creștere ulterioară și auto-perfecționare.

Învățământul superior nu este neobișnuit astăzi, aproape fiecare elev la sfârșitul clasei a 11-a merge să studieze la o instituție de învățământ superior. Cineva face acest lucru în mod deliberat, dorind să obțină o anumită profesie, iar cineva merge la o universitate, fără să se gândească la cât de mult are nevoie și este important.

Cunoștințe noi

O instituție de învățământ superior este, în primul rând, o sursă de noi cunoștințe care nu poate fi obținută la școală. Desigur, orice cunoștință poate fi extrasă din cărți care să răspundă nevoilor dvs., dar nici o carte nu poate înlocui comunicarea și interacțiunea cu un profesor care poate clarifica puncte de neînțeles și transmite experiența acumulată de el de-a lungul multor ani de muncă. În plus, primele cursuri din aproape toate facultățile sunt învățământ general și includ discipline precum filozofie, istorie, psihologie, sociologie etc. Dezvoltarea inteligenței nu a deranjat încă pe nimeni, mai ales că erudiția este la un preț excelent și astăzi.

Lucrați în specialitate

Dacă ați decis ce doriți să faceți cel puțin o parte semnificativă din viața dvs., atunci cel mai bun mod, mai devreme sau mai târziu, de a găsi un loc de muncă potrivit este să mergeți să studiați la o universitate. Unele profesii nu necesită studii superioare, dar nu va fi posibil să obțineți un loc de muncă ca profesor, medic sau inginer fără o diplomă adecvată. Este logic să obțineți un învățământ superior chiar dacă nu mergeți la muncă în specialitatea dvs. Privind în viitor, puteți vedea situații în care o diplomă vă va fi utilă și vă va oferi un loc de muncă și, prin urmare, un mijloc de trai. Prin urmare, dacă există timp și oportunitate, este mai bine să intrați într-o universitate, alegând o specialitate cât mai mult posibil în funcție de propriile cunoștințe și interese.

Prestigiu

De regulă, majoritatea solicitanților merg la studii nu la facultatea care este cu adevărat interesantă pentru ei, ci încearcă să meargă oriunde, doar pentru a putea trece examenele de admitere. Dacă scorul de trecere vă permite să studiați în detrimentul fondurilor publice, atunci acest lucru este considerat un mare noroc, iar specialitatea nu mai contează. De ce majoritatea tinerilor care tocmai au absolvit școala fac o alegere atât de iresponsabilă a activității viitoare? Faptul este că prezența reală a unei diplome este de cea mai mare importanță în societatea modernă. Dacă te uiți la reclamele de locuri de muncă, vei observa un lucru uimitor: este necesară o educație superioară pentru un șofer de autobuz, un vânzător, o mașină de spălat geamuri și chiar un portar obișnuit. Astăzi părerea este că un muncitor bun trebuie să fie educat, iar o persoană fără studii superioare nu merită un loc de muncă bun sau un salariu decent. Din păcate, tocmai prestigiul atașat obținerii unei diplome determină în continuare apariția a mii de oameni care doresc să intre în instituții de învățământ superior, deși majoritatea studenților nu vor să studieze.

sursa:ik-ptz.ru