Beneficiile și riscurile sportului de performanță la copii

Beneficiile și riscurile sportului de performanță la copii

Sportul este o activitate elementară în viața fiecărui copil întrucât aduce niște beneficii evidente asupra dezvoltării armonioase și asupra stării de sănătate ale tinerilor. Sportul este, de asemenea, un instrument puternic care ajută tinerii să-și conserve echilibrul fizic, dar și mental.

Beneficiile și riscurile sportului de performanță la copii

Sportul este o activitate elementară în viața fiecărui copil întrucât aduce niște beneficii evidente asupra dezvoltării armonioase și asupra stării de sănătate ale tinerilor. Sportul este, de asemenea, un instrument puternic care ajută tinerii să-și conserve echilibrul fizic, dar și mental. Însă ce impact poate avea sportul de performanță asupra sănătății?

Beneficiile sportului la copii

Majoritatea părinților își încurajează copiii să practice un sport, pentru efectele benefice bine știute pe care le aduce asupra sănătății și comportamentului :

  • Combaterea sedentarismului;
  • Dezvoltarea musculară și osoasă armonioasă;
  • Prevenirea anumitor boli;
  • Dezvoltarea anumitor competențe :
    • munca în echipă;
    • abilități de rezolvare a problemelor;
    • punctualitate;
    • gândire intuitivă.

Nicio altă activitate nu oferă copiilor o astfel de oportunitate de a dezvolta trăsături de caracter pozitive și de a absorbi multe competențe, așa cum o face sportul de performanță. Câteva avantaje care pot proveni din practicarea sportului:

  1. Mulți sportivi tineri se descurcă mai bine din punct de vedere academic. Sportul de performanță necesită mult timp și energie. Majoritatea persoanelor consideră că acest lucru distrage tinerii sportivi de la activitățile școlare. Cu toate acestea, sportul necesită memorare, repetare și învățare – seturi de abilități care sunt relevante pentru munca activitatea educațională. De asemenea, abilitățile de determinare și stabilire a obiectivelor pe care le necesită un sport pot fi transpuse în sfera educativă.
  2. Caracterul și principiile morale ale copiilor se formează prin fair-play. Copiii care practică sporturi de performanță dobândesc anumite calități sociale mai rapid decât ceilalți. Acești copii pot deveni chiar modele pentru colegii lor de la școală și îi pot inspira să înceapă practicarea unui sport.
  3. Sportul sporește stima de sine. Sportul de performanță implică muncă intensă si devotare. În momentul în care un copil își vede munca apreciată, acest lucru îi dezvoltă încrederea în sine. Atingerea unui obiectiv sportiv încurajează și atingerea altor obiective propuse. Acesta este un proces de învățare satisfăcător și interesant.
  4. Practicarea unui sport de performanță poate fi o modalitate utilă de a reduce stresul și de a spori sentimentele de bunăstare fizică și mentală, precum și de a lupta împotriva delincvenței juvenile, a conflictelor și a izbucnirilor agresive. Menținerea corpului în stare bună de sănătate implică, de asemenea, o minte focusată și concentrată.
  5. Socializare. Echipele sportive competitive sunt asemănătoare famililor. Copilul dvs. va petrece nenumărate ore cu colegii de echipă pe teren, dar și în afara lui. Echipele sportive competitive sunt un loc ideal pentru copilul dvs. de a-și face prieteni noi, de a învăța cum să interacționeze într-un grup mare și să dezvolte abilități de conducere care vor fi utile mai târziu în viață.

Sursa: www.medic.chat