CE SUNT VACANȚELE?
Ce sunt vacanțele?
Din punct de vedere istoric, atît ontogenetic cît și filogenetic oamenii întotdeauna au avut vacanțe. Doar că probabil ar fi mai corect să zicem nu oamenii ci organismul uman ca structură distinctă este programat pentru activitate însă aceasta trebuie să fie urmată de perioade de retragere sau repaus din activitate pentru a își putea menține resursele de supraviețuire. Există totuși anumite organe precum inima care se pare că nu se opresc din activitate însă au diverse ritmuri de activitate ceea ce le și permite buna funcționare. Astfel putem spune că activitatea este esența omului deoarece prin ea acesta își poate aduce contribuția la propria stare de bine și binele altora, în special al familiei.
Este însă important să înțelegem cu toții că vacanțele sunt luate periodic de organismul nostru chiar dacă noi nu ne dorim asta însă formele sunt adesea confuze și contradictorii cu însăși sensul cuvântului vacanța : de ex. somnul – este o vacanță zilnică pe care o ia creierul pentru a reseta și stabiliza informația obținută, pauza – este o vacanță care survine în momentul când puterea pentru continuarea activității anterioare devine insuficientă, lenea – care este vacanța periodică care survine în momente de insuficiență a sensului activității desfășurate și inutilității pe care mintea o regăsește dat fiind faptul că beneficiile așteptate nu apar(precum plăcerea, recompensa materială etc.). De aici putem deduce că vacanțele sunt parte si sens a activității în general dar și că activitatea ar fi bine să întrunească aceste caracteristici : să fie intensă cu sens, să ofere recompense așteptate și să permită control asupra ei.
Pe de altă parte odată cu evoluția muncii și schimbările sociale majore(la diferite etape ale dezvoltării umanității), precum de exemplu industrializarea au provocat oamenii să gîndească din ce în ce mai atent la valoarea omului (indiferent de clasa socială din care provine) și respectiv de aici discuțiile tot mai frecvent sau orientat către sanătate și așa a apărut noțiunea de stres. De parcă pînă atunci nu îl aveam ?!
Hans Selye a utilizat acest termen in 1950 spre a desemna un ansamblu de reactii ale organismului fata de o actiune externa exercitata asupra sa de catre un evantai larg de agenți cauzali - fizici (traumatisme, arsuri), chimici, biologici (infecții), psihici etc. - constând in apariția unor variate modificari morfofunctionale, in special endocrine (hipofiza, suprarenalele)
Așa a început studierea impactului îndelungat și neîntrerupt al activității asupra vieții omenești. Însă dacă e să omitem aceste parcursuri istorice ale vacanței putem conclude că oamenii pentru a își demonstra dragostea de sine prin vacanțe au avut nevoie de multe secole ca să-și justufuce un lucru evident – vacanța este indispensabilă, necesară și dacă nu ți-o asumi o va face boala pentru tine.
În acest sens(ironic oarecum) întrebarea nu este dacă îți iai sau nu vacanță ci cît de asumat asta se va întîmpla ? și cît de conștient de propriile resurse și nevoi vei ajunge să mergi la mare sau la spital pentru vacanță?
Acum haideți să vorbim despre tipuri de vacanțe.
Cele neasumate pot fi : lenea, boala, spitalizarea, înlocuirea unei munci cu alta aparent relaxantă, alcoolsimul sau dezmățul(atunci cînd te odihnești de rigiditate sau control exagerat)
Cele asumate pot fi: telefon închis noaptea și după orele de muncă, pauză de 15-20 min între activități, sejur în afara casei cu cei dragi, o călătorie în destinație de la care doar amintirile de transpun într-o altă realitate, somn de 7-9 ore cu sentiment de odihnă la trezire, mâncare consumată de organism fără efort suplimentar de prelucrare.
Tu de care vacanță alegi ?
#semnificație
VACÁNȚĂ s. f. 1. interval de timp în care o instituție, un organ reprezentativ își încetează activitatea. ◊ timpul în care un post, o funcție etc. rămân neocupate. 2. timp de odihnă acordat elevilor și studenților pe o anumită perioadă. ◊ concediu de odihnă. 3. (fiz.) nod al unei rețele cristaline din care lipsește atomul, ionul sau molecula respectivă. (< fr. vaccance, it. vacanza)
#istoric
În țările comuniste vacanțele în general aveau loc în același timp, neținânudu-se cont de sărbătorile religioase. În vacanțele de vară care durau de regulă aproape 3 luni, respectiv lunile iunie, iulie și august până la data de 15 septembrie, elevii sau studenții erau trimiși o perioadă în practică, în acest timp erau obligați să participe la recoltarea produselor agricole, unde era lipsă acută de personal. În unele țări occidentale ca, de exemplu, în Germania, vacanțele au loc în funcție de land în perioade diferite cu scopul de a evita tulburările de circulație pe autostrăzi.
#sensul vacanțelor
Vacantele trebuie sa aiba rolul de a intrerupe ciclul de stres. Dupa ce ati fost in vacanta si v-ati relaxat, veti avea o noua perspectiva asupra sarcinilor de lucru si problemelor cotidiene
Surse:
- http://www.sfatulmedicului.ro/Stresul-si-sindromul-de-oboseala-cronica/cat-este-de-importanta-vacanta-pentru-reducerea-stresului_11605
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Vacanță