Documentează-ți experiența de voluntariat pentru a avea perspective de angajare mai bune!

Documentează-ți experiența de voluntariat pentru a avea perspective de angajare mai bune!

Pentru Uniunea Europeană, voluntariatul este o expresie a cetățeniei active, un parcurs de învățare și o activitate esențială pentru dezvoltarea valorilor democratice, a demnității umane și a egalității.

Voluntariatul te poate ajuta și să îți găsești următoarea oportunitate de angajare, iar Uniunea Europeană a creat mai multe instrumente de ajutor în acest sens! 

Participarea la un proiect de voluntariat este o realizare însemnată pentru orice tânăr. Aceasta reprezintă o ocazie de a dezvolta competențele sociale și personale și de a dobândi experiență profesională valoroasă, de a lucra în echipe multiculturale, de a rezolva probleme creative, de a folosi o limbă străină pentru gestionarea sarcinilor cotidiene, de a trăi independent într-o altă țară europeană și multe altele. 

Aceste experiențe ajută participanții să se dezvolte din punct de vedere personal, precum și să identifice oportunități pentru cariere și parcursuri de învățare viitoare. 

Experiențe de voluntariat: un punct forte important pentru căutarea unui loc de muncă

Dacă ai participat la o experiență de voluntariat, la nivel local sau internațional, asigură-te că faci trimitere la ceea ce ai acumulat în urma acestei experiențe. În mod obișnuit, angajatorii apreciază astfel de experiențe. 

La un interviu sau în CV, este bine întotdeauna să ai capacitatea de a explica rezultatele învățării unei experiențe de voluntariat. Angajații acordă importanță în special competențelor transversale precum adaptabilitatea, autonomia, fiabilitatea, creativitatea, spiritul de inițiativă. Cum ai dezvoltat aceste competențe și multe altele în cursul experienței tale de voluntariat?

Ca și în cazul unei experiențe profesionale, este important să poți să detaliezi misiunile realizate, competențele și cunoștințele dobândite. Dacă poți face legătura dintre aceste competențe și cerințele anunțului de angajare, cu atât mai bine!

Voluntariat: o experiența profesională în CV-ul Europass

Uniunea Europeană a creat un instrument gratuit online pentru crearea unui curriculum vitae folosit în întreaga Europă și care ține seama de experiențele tale de învățare continuă, și anume CV-ul Europass. Acest instrument te poate sprijini în demersul de construire a unei cariere dinamice și de recunoaștere a competențelor profesionale și transversale.

Potrivit Europass, activitățile de voluntariat, stagiile plătite sau neplătite ar trebui descrise în secțiunea „experiență profesională” din CV. Totodată, poți adăuga competențele dobândite în cursul unei experiențe de voluntariat în secțiunea „competențe personale”. 

În plus, pentru experiențele de voluntariat din străinătate, CV-ul Europass se poate completa cu o anexă de mobilitate Europass. Acest document trebuie completat de instituția care te-a trimis în străinătate. 

Consultă site-ul pentru a afla cum poți profita la maximum de acest instrument sau ia legătura cu punctul de contact național Europass.

Recunoașterea voluntariatului: Corpul european de solidaritate și Erasmus+

Certificatul Youthpass este disponibil pentru toți participanții la activitățile Erasmus+ și ale Corpului european de solidaritate în toate formatele de proiecte. Încă de la lansarea sa din 2007, le-au fost emise participanților peste 1 milion de certificate Youthpass!

Scopul este de a le permite acestora să prezinte și să comunice mai bine rezultatele învățării acumulate în cursul participării lor la aceste programe. De asemenea, contribuie la creșterea nivelului de conștientizare și la recunoașterea rezultatelor învățării acumulate de tineri și a participării acestora în programele UE pentru tineret.

Youthpass trebuie văzut ca un proces care reflectă constant rezultate și sprijină monitorizarea învățării participanților. Organizațiile care folosesc certificatul Youthpass se străduiesc să îmbunătățească vizibilitatea și calitatea activității lor și să recunoască învățarea nonformală și informală din întreaga Europă.

Mai multe informații privind Youthpass, exemple de certificate, clipuri video și multe altele se găsesc pe site-ul Youthpass.

sursa:https://europa.eu