6 motive pentru care meseria de profesor ar putea fi potrivita pentru tine

6 motive pentru care meseria de profesor ar putea fi potrivita pentru tine
Meseria de profesor nu e pentru oricine, dar odata ce o imbratisezi iti va aduce satisfactii reale pe toate planurile

Dupa terminarea unui liceu fiecare tanar isi alege o cariera viitoare si urmeaza o facultate care sa il pregateasca pentru ea. In functie de aptitudini, preferinte, pasiuni optam pentru locuri de munca in domenii variate, de la industrie sau medicina, la constructii sau comunicare.

Una dintre profesiile care a atras si inainte si continua sa atraga mii de tineri in toata lumea este cea de profesor. Nu e jobul perfect, dar iti aduce atat de multe satisfactii incat s-ar putea sa te indragostesti iremediabil de ea.

Oriunde in lumea larga unde exista unitati de invatamant sunt si profesori care au grija ca actul educational sa fie unul de calitate si copiii sa invete tot ce au nevoie pentru un drum in viata cat mai simplu. Meseria de profesor nu este una ca oricare alta. Ai nevoie de o anumita „chemare” ca sa fii profesor, ai nevoie de rabdare, de curaj, de incredere in tine, dar si de creativitate, cat mai multa.

O cariera in invatamant ar putea fi o alegere ideala daca ti-ai dorit de mic sa devii profesor. E de invatat pana sa ajungi la catedra, ai de dat examene peste examene pana sa fii pe un post, pana la definitivat. Dar dupa ce treci de primii ani si te obisnuiesti cu invatamantul, asa cum e el, vei ajunge sa nu iti mai doresti sa faci altecva. Nu ne crezi pe cuvant? Iti dam cateva motive pentru care meseria de profesor ar fi potrivita pentru tine.

1. Poti aduce o schimbare in viata elevilor pe care urmeaza sa ii inveti. De cand ai intrat pe usa scolii si ai ajuns in clasa, ai vazut elevii stii ca vei putea schimba ceva in bine in viata lor viitoare. Ii ajuti sa se descurce, sa invete, sa rezolve anumite sarcini, le formezi personalitati si contribui la succesul lor viitor.

E un sentiment minunat sa stii ca formezi oamenii de maine, ca si tie ti se datoreaza parte din viitoarea lor cariera, ca ii poti ajuta intr-un fel si ii poti indruma spre un viitor mult mai bun pentru ei.

2. Nu vei avea nicio zi care seamana cu cea de ieri. Jobul de profesor este unul in care nu te plictisesti, nu e vorba despre munca de la 9 la 17 si de monotonie. Nicio zi nu e la fel, mereu inveti ceva, aplici noi metode de predare, descoperi noi lucruri despre tine si despre micuti. La clasele mai mari nu vei avea niciodata o lectie de care sa te plictisesti. Copiii vor reactiona diferit in functie de varsta, de pregatire, vei avea intrebari si vei raspunde diferit de fiecare data.

Daca mai vii si cu un mod de predare creativ si ai mereu grija sa implici elevii in timpul lectiei vei avea numai de castigat si stresul nu va mai exista in viata ta.

3. Ai siguranta unui job pe care nu ti-l va lua nimeni. Multe joburi din prezent vor disparea la un moment dat pentru ca locul nostru va fi luat de roboti. Dar la catedra nu vei putea avea niciodata un robot.

Da, nu e un job asa de bine platit si e destul de dificil pe masura ce inaintezi in varsta, dar macar stii ca il vei avea pana la pensie. Si mobilitatea locului de munca, flexibilitatea sa este de luat in seama. Poti sa fii profesori unde iti doresti, te poti transfera daca vrei si ai in continuare un job sigur.

4. Distractia e garantata. Desi jobul de profesor implica seriozitate, decenta, asta nu inseamna ca nu poti aduce in clasa si umorul de calitate, personalitatea ta deosebita, asta daca esti pasionat de jobul tau.

Profesorii incearca mereu sa descopere noi modalitati de a preda, de a atrage elevii si de a-i ajuta sa invete mai usor orice materie scolara. Poti inspira elevii cu modul tau de a fi, modul de predare. Fiecare zi se poate transforma intr-o experienta minunata daca stii cum sa iti organizezi orele.

Predatul e si un job social. Faci parte dintr-un corp profesoral, interactionezi cu elevi si parinti, esti aproape de familii si esti un membru cheie al comunitatii pana la urma.

5. Ai un program interesant. Daca te gandesti ca un profesor are un program lejer zi de zi te inseli. Dupa ore ai de planificat si organizat lectiile viitoare, pregatesti materiale, nu ai acelasi program saptamanal, el se schimba mereu. Dar ai si vacante, te poti duce unde vrei si te poti relaxa cat e vara de lunga, chiar si iarna, primavara. Nu te plictisesti, ai cu ce sa iti ocupi timpul si cand esti acasa, la scoala ai mereu ceva nou de facut, de predat, de pregatit.

6. E mai mult decat un job. A fi profesor implica mult mai mult decat fisa postului primita la angajare. E un job care iti depaseste mereu asteptarile, care ti se potriveste sau nu de la inceput. Dar daca ti se potriveste nu vei simti ca ai un job, vei avea mereu satisfactii care depasesc cu mult zona materialului.

Si asta e bine pentru tine, profesorul, e bine pentru starea ta de spirit si pentru cariera. Jobul de profesor va fi intotdeauna unul care iti va marca viata si cariera si de care nu vei avea cum sa te desparti daca ai pornit la drum cu gandul sa ajuti la formarea adultilor de maine, la „conturarea” oamenilor cheie din societate.

sursa:www.ratb.ro