Pregătirea pentru școala primară

Pregătirea pentru școala primară

Standardele educaționale se schimbă în mod constant și se pare că cerințele pentru copiii care intră în clasa I sunt din ce în ce mai dure de la an la an. Dacă mai devreme mulți au învățat să citească la școală, acum capacitatea de a citi în culise este considerată obligatorie pentru elevii de clasa întâi. Este chiar atât de greu să pregătești un copil pentru învățare?

Luați în considerare cerințele standard pentru elevii de clasa întâi din școlile rusești și caracteristicile aproximative ale unui absolvent de grădiniță, adică un copil care intră în clasa I, conform Standardului Federal de Educație al Statului - standardul educațional al statului federal.

Ce ar trebui să știe și să poată face un copil care urmează clasa I a școlii?

Pentru pregătirea de înaltă calitate a bebelușului pentru activități educaționale, ar trebui să acționăm în mai multe direcții. Un viitor elev de clasa întâi trebuie să aibă cunoștințe de bază despre el însuși, părinții și structura lumii din jurul său, să aibă abilități de bază în calcul și să dezvolte vorbirea.

Deci, ce anume ar trebui să știe și să poată face un viitor elev de clasa întâi în diferite domenii?

Perspectiva generală

Un copil de 7 ani este deja suficient de dezvoltat pentru a apela fără ezitare:

Numele, prenumele și patronimicul; vârsta și data nașterii; prenumele, numele și patronimicul părinților, ocupația și locul de muncă al acestora; numele altor membri ai familiei și care îi aparțin; adresa dvs. - oraș / oraș / sat, stradă, casă, intrare, etaj, apartament - și numărul dvs. de telefon de acasă (dacă există); țara în care locuiește și capitala acesteia; principalele atracții ale orașului / orașului / satului; culorile primare și nuanțele acestora; părți ale corpului uman; articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, pălării (și înțelegeți diferența dintre ele); profesii, sport; tipuri de transporturi terestre, pe apă, aeriene; celebre basme populare rusești; mari poeți și scriitori ruși (Pușkin A.S., Tolstoi L.N., Tyutchev F.I., Yesenin S.A. etc.) și cele mai faimoase opere ale acestora.

În plus, un copil care intră la școală trebuie să cunoască regulile de conduită în locuri publice și pe stradă. Toate aceste cunoștințe, cu o comunicare constantă cu părinții, citirea în comun a cărților și discuții despre lumea din jur, copilul dvs. va avea cu siguranță până la vârsta școlară.

Dezvoltarea vorbirii (limba rusă, pregătirea pentru stăpânirea alfabetizării)

Nivelul dezvoltării vorbirii este baza pentru stăpânirea ulterioară a alfabetizării - adică pentru citit și scris. Un viitor elev de clasa întâi ar trebui să poată:

Pronunță clar toate sunetele, are o articulație bună; evidențiați un anumit sunet într-un cuvânt cu intonație; determina locul sunetului intr-un cuvant (situat la inceputul, mijlocul sau sfarsitul unui cuvant); determinați numărul și succesiunea sunetelor în cuvinte scurte („casă”, „sanie”, „pisică”); pronunță cuvinte pe silabă cu palme sau cu apăsări; denumiți un cuvânt după numărul său ordinal într-o propoziție (de exemplu, repetați doar al doilea cuvânt sau doar al patrulea cuvânt dintr-o propoziție dată); distinge între singular și plural, viu și non-viu, feminin și masculin; cunoașteți diferența dintre vocale și consoane; numiți un grup de obiecte un cuvânt generalizat (o ceașcă, o lingură, o farfurie sunt feluri de mâncare); răspunde la întrebări și să le poți pune; compune o poveste dintr-o imagine; reluați în mod constant și în detaliu un complot familiar (de exemplu, un basm) sau o poveste pe care tocmai ați ascultat-o; înțelegeți ambiguitatea cuvintelor, denumiți un cuvânt cu un sens opus celui unui cuvânt dat; spune câteva propoziții despre un subiect dat; formează o propoziție de 3-5 cuvinte sugerate; distingeți între texte după gen - o poezie, o poveste, un basm; memorează și recită expresiv mici poezii; ghici ghicitori.

Pentru dezvoltarea vorbirii, cel mai util lucru este să citești cu copilul și să discute despre ceea ce au citit. Învățați-l pe viitorul student să exprime în mod clar și consecvent gândurile, să analizeze evenimentele descrise, astfel încât în ​​viitor să poată răspunde cu ușurință în lecții. Încurajați copilul să exprime fraze detaliate, să clarifice detaliile și părerea sa, puneți întrebările: „De ce crezi așa? Ce crezi, ce s-ar întâmpla dacă ...? " etc. Jocurile pentru dezvoltarea vocabularului vor fi utile: în antonime (îi arunci o minge copilului cu cuvântul „umed” - el îl aruncă înapoi, răspunzând „uscat”, în mod similar „întunecat” - „luminos”, „curat” - „murdar” ", etc.); „Ghiciți cuvântul” (șoferul trebuie să ghicească cuvântul din descrierea mai multor jucători) și mulți alții.

Matematică, numărare

Cunoașteți numerele de la 0 la 9; să poată numi numerele din 10 în ordine înainte și înapoi (de la 5 la 9, de la 8 la 4 etc.); să poată numi un număr în termen de 10, precedând și urmând cel numit; înțelege semnificația semnelor "+", "-", "=", ">", "<» и уметь сравнивать числа от 0 до 10 (2<6, 9=9, 8>3); să poată indica numărul de articole folosind numere; să poată compara numărul de obiecte din două grupuri; rezolvați și compuneți probleme simple de adunare și scădere în 10; cunoaște numele formelor geometrice (cerc, pătrat, triunghi, dreptunghi, oval, romb); să fie capabil să compare obiectele după mărime, formă, culoare și să le grupeze în funcție de acest criteriu; pentru a naviga în conceptele „stânga-dreapta-sus-jos”, „înainte”, „între”, „în spatele” pe o foaie de hârtie într-o cușcă și în spațiu.

Pentru a vă ajuta copilul să stăpânească numărarea și numerele, numărați adesea împreună articole de uz casnic, păsări, oameni în haine de o anumită culoare, mașini, acasă. Puneți-i sarcini simple: aveți 2 mere și 3 pere - câte fructe aveți în total? Pe lângă abilitățile de numărare, îl vei învăța pe copilul tău să perceapă sarcina după ureche în acest fel, ceea ce îți va fi cu siguranță util în studiile sale. Scrieți numere împreună pe hârtie, cu cretă pe o tablă, puneți-le din pietricele, scrieți cu un băț în nisip.

Abilități motorii, pregătirea mâinii pentru scris

Un viitor elev de clasa întâi ar trebui să poată:

Țineți corect un creion, un pix, o perie; adăugați figuri geometrice din numărătoare, adăugați figuri în funcție de model; desenează forme geometrice, animale, oameni; vopsiți cu un creion și trageți forme fără a trece dincolo de contururi; trasați o linie dreaptă orizontală sau verticală fără o riglă; scrieți majuscule în funcție de eșantion; tăiați cu atenție din hârtie (tăiați o foaie de hârtie în dungi sau forme geometrice - pătrate, dreptunghiuri, triunghiuri, cercuri, ovale, tăiați forme de-a lungul conturului); sculptează din plastilină și lut; lipiți și faceți aplicații din hârtie colorată.

Abilitățile motorii dezvoltate nu numai că îl ajută pe copil să îndeplinească sarcinile creative necesare la școală, dar sunt, de asemenea, strâns legate de stăpânirea abilităților de scriere și a calității vorbirii. Prin urmare, asigurați-vă că faceți sculptură și desen acasă, colectați puzzle-uri, creați decorațiuni și meșteșuguri împreună - deoarece există acum un număr imens de manuale pentru dezvoltarea abilităților motorii fine.

Aceasta este una dintre cele mai controversate întrebări, asupra căreia chiar și profesorii nu sunt de acord. Pe de o parte, o școală modernă are un program destul de intens și se pare că un copil ar trebui să știe mai bine până la clasa I cât mai mult posibil. Pe de altă parte, există opinia că este necesar să îi învățăm pe copii să citească după anumite reguli și nu toți părinții le respectă.

Deci, care este linia de jos, merită să învățați un preșcolar să citească? Aici trebuie să abordați fiecare copil în mod individual. Dacă sunteți minunat să vă învățați copilul într-un mod jucăuș, el este interesat să învețe litere și să le pună în silabe și cuvinte - bucurați-vă! Ținând cont de faptul că la școală nu se acordă atât de mult timp pentru stăpânirea alfabetului (aproximativ 3 luni), iar mulți copii știu deja să citească până la clasa 1, cel mai probabil, citirea fluentă va face cu adevărat viața mai ușoară pentru elevul dvs. de clasa întâi. Unii profesori îi avertizează pe părinți că viitorii școlari ar trebui să poată citi cel puțin pe silabe, cu o viteză de cel puțin 20-30 de cuvinte pe minut.

Dar dacă aveți probleme să învățați să citiți acasă, nu vă forțați copilul să citească. În caz contrar, veți provoca reacția opusă - aversiune față de cărți și studiu în general. Pentru mulți copii, învățarea cititului este o sarcină complexă și consumatoare de timp, iar acest lucru nu înseamnă deloc un nivel scăzut de inteligență. Dacă un viitor elev de clasa întâi nu poate citi, în general, nu este nimic de îngrijorat. Un profesor bun îți va învăța copilul să citească în orice caz și o va face profesional.

În pregătirea pentru școală, mai important decât abilitățile de citire este învățarea unui copil să înțeleagă textul citit, analizat și abilitatea de a răspunde la întrebări despre text. Citiți împreună basme bune, povești despre natură și animale. Joacă cuvinte: numește cuvinte pentru o anumită literă sau cele în care apare, compune cuvinte din litere date, împarte cuvintele în silabe sau sunete.

Lumea

Luați în considerare ce ar trebui să știe un elev de clasa întâi când merge la școală despre lumea din jur. Copilul are nevoie de:

Distingeți între animalele domestice și sălbatice, să puteți numi animalele bebelușe, să știți ce animale trăiesc în sud și care din nord; numiți mai multe păsări de iarnă și migratoare, distingeți păsările prin aspectul lor (ciocănitor, vrabie, porumbel, corb, etc.); să cunoască și să distingă plantele caracteristice ținutului natal și să le denumească trăsăturile (molid, mesteacăn, pin, zada, floarea-soarelui, trifoi, mușețel etc.); cunoașteți numele a 2-3 plante de interior; cunoașteți numele legumelor, fructelor, fructelor de pădure; au o idee despre diverse fenomene naturale; denumiți în secvența corectă - zilele săptămânii, lunile, anotimpurile și cunoașteți și semnele principale ale fiecărui anotimp (primăvara - mugurii înfloresc pe copaci, zăpada se topește, apar primele flori), poezii și ghicitori despre anotimpuri .

Ce altceva ar trebui să poată face un viitor elev de clasa întâi?

Abilitățile enumerate mai sus se referă în principal la abilitățile educaționale, dar în timpul studiilor lor, elevul din clasa I va avea nevoie și de altele care sunt importante pentru adaptarea normală la școală și la viața socială în general.

Deci, ce altceva ar trebui să poată face un copil când merge la școală:

Înțelegeți și îndepliniți cu exactitate sarcinile unui adult din 5-6 echipe. Urmareste modelul. Acționați într-un ritm dat, fără greșeli, mai întâi sub dictare, apoi independent, timp de 4-5 minute (de exemplu, un adult cere să deseneze un model de figuri: „cerc - pătrat - cerc - pătrat", apoi copilul continuă să desenez un model de ceva timp deja eu). Vezi relațiile cauzale dintre fenomene. Ascultați cu atenție, fără distragere a atenției sau participați la activități monotone timp de 30-35 de minute. Memorează și numește din figuri de memorie, cuvinte, imagini, simboluri, numere (6-10 bucăți). Mențineți o postură corectă în timp ce stați la birou timp de 30-35 de minute. Efectuați exerciții fizice de bază (genuflexiuni, sărituri, coturi etc.), jucați jocuri sportive simple. Nu ezitați să vă aflați într-o echipă de copii și adulți. Să poți comunica politicos cu adulții: salută („Bună ziua”, nu „Bună ziua” sau „Bună ziua”), ia-ți rămas bun, nu întrerupe, cere ajutor corect (spune „Te rog”) și mulțumesc pentru ajutorul acordat, cere-ți scuze daca este necesar. Pentru un băiat - să lase fetele și femeile să meargă înainte, să le deschidă ușa, să ajute. Pentru o fată - să reacționeze corect la comportamentul agresiv al băieților (atunci când trag cozi, împing, iau lucrurile). Vorbește calm, fără strigăte și emoții inutile. Monitorizați îngrijirea aspectului dvs. și curățenia obiectelor personale (adăugați batiste de hârtie și șervețele umede pe lista lucrurilor necesare pentru elev). Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce ați mers și ați mers la toaletă, înainte de a mânca. Spală-ți părul, spală-te pe dinți, folosește o batistă. Navigați în timp. Solicitați asistență medicală dacă este necesar.

Ce ar trebui să fie viitorul elev de clasa întâi la Standardul Educațional al Statului Federal?

Standardul Federal de Educație al Statului (FSES) al educației preșcolare definește „portretul” unui absolvent preșcolar și, prin urmare, al unui viitor elev de clasa întâi. Accentul din cunoștințe și abilități în acesta este mutat la nivelul culturii generale, prezența calităților care „asigură succesul social”. Acesta este preșcolarul senior pregătit pentru școală, în recomandările pentru Standardul Federal de Educație al Statului:

Dezvoltat fizic, a însușit abilitățile culturale și igienice de bază

Copilul și-a format calitățile fizice de bază și nevoia de activitate fizică. El efectuează în mod independent proceduri igienice disponibile vârstei, respectă regulile elementare ale unui stil de viață sănătos.

Cercetător, activ, interesat de nou, necunoscut în lumea din jur

Interesat de nou, necunoscut în lumea din jurul său (lumea obiectelor și a lucrurilor, lumea relațiilor și lumea sa interioară). Pune întrebări unui adult, îi place să experimenteze. Capabil să acționeze independent (în viața de zi cu zi, în diferite tipuri de activități ale copiilor). În caz de dificultate, apelează la un adult pentru ajutor. Ia o participare plină de viață, interesată la procesul educațional.

Sensibil emoțional

Preșcolarul răspunde la emoțiile celor dragi și ai prietenilor. Empatizează cu personajele din basme, povești, povești. Reacționează emoțional la operele de artă, operele muzicale și artistice, lumea naturală.

A însușit mijloacele de comunicare și metodele de interacțiune cu adulții și colegii

Copilul folosește în mod adecvat mijloace de comunicare verbale și non-verbale, deține vorbire dialogică și moduri constructive de interacțiune cu copiii și adulții (negociază, schimbă obiecte, distribuie acțiuni în cooperare).

Capabil să-și gestioneze comportamentul și să-și planifice acțiunile care vizează atingerea unui obiectiv specific

Un copil bazat pe concepte de valoare primară, respectând normele elementare general acceptate și regulile de comportament. Comportamentul unui copil este determinat în principal nu de dorințe și nevoi de moment, ci de cerințele adulților și de ideile de valoare primare despre „ce este bine și ce este rău”. Copilul este capabil să-și planifice acțiunile care vizează atingerea unui scop specific. Respectă regulile de conduită pe stradă (regulile rutiere), în locurile publice (transport, magazin, clinică, teatru etc.)

Capabil să rezolve sarcini (probleme) intelectuale și personale, adecvate vârstei

Un copil poate aplica cunoștințele și metodele de activitate dobândite independent pentru a rezolva noi sarcini (probleme) puse atât de adulți, cât și de ei înșiși; în funcție de situație, poate transforma modalitățile de rezolvare a problemelor (probleme). Copilul este capabil să-și ofere propria idee și să o traducă într-un desen, clădire, poveste etc.

Având idei primare despre sine, familie, societate, stat, lume și natură

Copilul are o idee despre sine, apartenența sa și apartenența altor persoane la un anumit gen; privind componența familiei, relațiile și relațiile familiale, distribuirea responsabilităților familiale, tradițiile familiale; despre societate, valorile sale culturale; despre stat și apartenența la acesta; despre lume.

Stăpânirea premiselor universale ale activității educaționale

Posedând capacitatea de a lucra conform regulii și modelului, ascultați un adult și urmați instrucțiunile acestuia.

După ce ați însușit abilitățile și abilitățile necesare

Copilul și-a format abilitățile și abilitățile necesare pentru implementarea diferitelor tipuri de activități ale copiilor.

Lista cerințelor pentru un elev modern modern este, desigur, impresionantă. De fapt, mii de copii vin în fiecare an la școală cu niveluri complet diferite de educație preșcolară și încep să învețe. Părinții trebuie să înțeleagă că o cantitate mare de cunoștințe acumulate chiar înainte de începerea școlii nu este încă cheia succesului. Principalul lucru este disponibilitatea psihologică a copilului pentru învățare și dorința de a dobândi noi cunoștințe. Puteți preda, testa și „antrena”, dar încercați să o faceți fără fanatism.

Credeți în succesul viitorului dvs. elev de clasa întâi și insuflați această încredere în el însuși!

Pregătirea copilului pentru școală.

Ce ar trebui să știe și să poată face un copil înainte de a intra în clasa întâi

Este 2015. În toate instituțiile de învățământ, încep să aibă loc întâlniri ale părinților viitorilor elevi din clasa întâi. Părinții se confruntă cu întrebări cu privire la disponibilitatea copilului pentru școală.

La ce vârstă ar trebui să începeți să învățați un copil? Cum să insufleți interesul unui copil pentru învățare? Ce cunoștințe și abilități ar trebui să aibă un copil înainte de a intra în clasa întâi?

În primul rând, ar trebui să vă dați seama la ce vârstă există o nevoie reală de a învăța un copil litere și cifre. După cum știți, în acest moment, majoritatea copiilor merg la școală cu o anumită cantitate de cunoștințe în domeniul matematicii și în alte domenii. Fără multe cunoștințe, va fi pur și simplu dificil pentru copiii din clasa întâi. Nimeni nu vrea ca un copil să rămână în urma colegilor săi de clasă. Prin urmare, mulți părinți încearcă să-l învețe înainte de școală să scrie cuvinte simple, să citească, să numere în termen de zece etc.

Până în prezent, a existat chiar o listă cu ceea ce ar trebui să poată și să știe un copil când vine la școală. Ce este pe această listă? În primul rând, această listă include cunoștințe despre tine și părinții tăi.

Copilul ar trebui să știe despre sine și familia sa

Numele propriu și numele;

Ce vârstă are. Când este ziua lui de naștere;

Unde locuiește (Adresa);

Care sunt numele părinților;

Ce fac părinții

Înainte de a intra în clasa I, copilul ar trebui să știe:

Culori primare;

Zilele săptămânii;

Anotimpuri;

Conceptul de „dreapta - stânga”;

Profesii majore;

Specii domestice și principale de animale sălbatice;

Pui de animal;

Cunoașteți păsările de iarnă și migratoare;

Tipuri de transport;

Să poți naviga pe hârtie;

Știți ce sunt legumele și fructele. Să fii capabil să distingi legumele de fructe;

Trebuie să poată arăta ochiul drept, mâna dreaptă etc.

Ce ar trebui să știe un copil despre matematică

În matematică, copilul ar trebui să știe:

Numărare directă și inversă: de la 0-10 și de la 10 - 0;

Cunoașteți conceptele „mai mult - mai puțin, în mod egal”, „mare - mic”, „înalt - scăzut”, „larg - îngust”;

Cunoașteți formele geometrice de bază: cerc, pătrat, triunghi, oval, dreptunghi;

Să poată corela numărul și numărul de obiecte;

Memorie, gândire, atenție și vorbire

Copilul ar trebui să poată:

A relata o piesă simplă auzită;

Spune după imagine;

Cunoaște mici 1-2 poezii;

Compune basme;

Răspundeți la întrebările puse;

Pentru a efectua orice sarcină în funcție de eșantion;

Memorează până la 10 imagini văzute;

Terminați propozițiile;

Găsiți o imagine sau un cuvânt suplimentar;

Să poți ghici ghicitori;

Grupați elementele după atribut.

Ce ar trebui să știe un copil din lectură:

Copilul ar trebui să știe:

Pentru a putea corela sunetul cu litera;

Extrageți sunete dintr-un cuvânt;

Potriviți cuvinte pentru un sunet sau o literă dat;

Abilități de scriere:

Nu uitați abilitățile de scriere.

Copilul ar trebui să poată:

Descrieți imagini

Scrieți literele bloc în jurul biroului;

Țineți stiloul corect în mână

Copiați forma geometrică după celulă.

Am enumerat cunoștințele și abilitățile de bază pe care un copil ar trebui să le stăpânească înainte de a intra în clasa întâi. Desigur, cuvântul „ar trebui” nu este pe deplin adecvat aici, deoarece multe dintre cunoștințele de mai sus ar trebui să fie investite în școala elementară.

Dar, deoarece majoritatea școlilor din orașul nostru testează cunoștințele și abilitățile copiilor înainte de a intra în clasa întâi, se recomandă „tragerea” copilului în anumite zone. Multe abilități și cunoștințe sunt investite în copil de către educatori și logopezi în grădinițe, dar multe sunt transferate pe umerii părinților.

Anterior, copiii erau învățați să scrie și să numere la școală. Acum programa școlară este structurată într-un mod diferit. Programele sunt concepute pentru citirea copiilor și pentru copiii care sunt familiarizați cu cele mai simple calcule în termen de 10.

Dacă copilul are doar 3 ani și are deja un interes, de exemplu, în litere, bine, minunat, arată-i copilului scrisorile, găsește jocuri educative.

Ce putem concluziona? Toate la timpul lor. Copilul va stăpâni cu siguranță informațiile necesare, dar noi doi trebuie să-l ajutăm. În primele etape, folosiți jocul. Jocul îl va ajuta pe copil să insufle interes pentru știință.

Și se întreabă: ce ar trebui să știe un copil înainte de școală? Pregătirea grădiniței este suficientă pentru școală? Există teste pentru pregătirea copilului la școală, cu ajutorul căreia psihologii și profesorii efectuează diagnostice ale pregătirii pentru școală. Este important să știm că niciunul dintre testele „Este pregătit copilul pentru școală” nu este absolut de încredere - dar părinții pot trage câteva concluzii din acesta.

Testul Kern-Jirasek

Acest test al maturității școlare a fost publicat pentru prima dată în limba rusă în 1978 (Yirasek J. Diagnostics of school maturity. - În cartea: Shvantsara I. și colab. Diagnostics of mental development. - Prague, 1978), însă a intrat doar în practica școlară. la sfârșitul anilor optzeci.

Avantajele testului sunt simplitatea externă și rapiditatea conduitei, prezența unei descrieri detaliate a acțiunilor copilului, evaluate de un anumit punct. Dezavantajul inevitabil al utilizării testului de către profesori și educatori din școala primară grădinițe a devenit că din aceasta au început să se tragă concluzii categorice despre disponibilitatea / nepregătirea copilului pentru școală.

Între timp, J. Jirasek însuși a subliniat că, dacă rezultatele bune la acest test prezic o rată mare de succes a învățării destul de fiabil, atunci un rezultat prost nu are o astfel de abilitate predictivă.

Conform observațiilor lui J. Jirasek, în rândul copiilor care, la intrarea în școală, au prezentat rezultate sub nivelul mediu, performanța slabă a fost observată în 50% din cazuri (adică, probabilitatea unei prognoze precise este la nivelul aleatoriei, ca atunci când răsturnarea unei monede: capete sau cozi).

Acest lucru nu înseamnă că rezultatele scăzute la testul Kern-Jirasek nu oferă deloc informații psihodiagnostice. Ele sunt motivul pentru o atenție sporită la copil, un sprijin emoțional și pedagogic sporit chiar la începutul antrenamentului și, în unele cazuri (cu rezultate deosebit de scăzute) - un examen psihologic aprofundat.

Vă oferim unul dintre testele pentru diagnosticarea maturității școlare a unui copil.

Testul de pregătire al copilului pentru școala „Gândire verbală”

  1. Care animal este mai mare - un cal sau un câine? Cal = 0. Răspuns greșit = −5.
  2. Este lumină ziua, iar noaptea ...? Întunecat = 0, Răspuns greșit = −4.
  3. Cerul este albastru și iarba ...? Verde = 0. Răspuns greșit = −4.
  4. Cireșe, pere, prune, mere ... ce este asta? Fruct = 1. Răspuns greșit = -1.
  5. De ce coboară bariere de-a lungul căii înainte de trecerea trenului? Pentru a preveni coliziunea trenului cu mașina. Pentru ca nimeni să nu fie lovit de un tren etc. = 0. Răspuns greșit = - 1.
  6. Ce este: Moscova, Petersburg, Murmansk (sau orice alte orașe cunoscute de copil)? Orașe = 1, stații = 0. Răspuns greșit = -1.
  7. Cat e ceasul acum? (Afișați pe un ceas de hârtie: un sfert la un sfert, cinci minute la opt, un sfert la doisprezece și cinci minute.) Bine arătat = 4, afișat doar un sfert, oră completă, sfert și oră corect = 3, nu știe ore = 0.
  8. O vacă mică este un vițel, un câine mic este ..., o oaie mică este ...? Catelus, miel = 4, doar una dintre cele două date = 0. Răspuns greșit = −1.
  9. Câinele arată mai mult ca o pisică sau un pui? Ce, ce au la fel? Pentru o pisică, deoarece au patru picioare, păr, coadă, gheare (o similaritate este suficientă) = 0, pentru o pisică (fără semne de asemănare) = -1, pentru un pui = -3.
  10. De ce toate mașinile au frâne? Două motive (frânarea de pe un munte, încetinirea pe o viraj, oprire în caz de coliziune, oprire totală după sfârșitul călătoriei) = 1, un motiv = 0. Răspuns greșit (de exemplu, el nu ar conduce fără frână) = −1.
  11. Cum se aseamănă un ciocan și un topor? Două caracteristici comune (sunt făcute din lemn și fier, au un mâner, puteți ciocni cuie cu ele, acestea sunt instrumente, sunt plate pe partea din spate) = 3, o asemănare = 2. Răspuns greșit = 0.
  12. Cum sunt veverițele și pisicile la fel? Determinarea faptului că acestea sunt mamifere sau aducerea a două trăsături comune (au patru picioare, o coadă, lână, piele, acestea sunt animale, pot urca în copaci) = 3, o asemănare = 2. Răspuns greșit = 0.
  13. Fotbal, săritură în înălțime, tenis, înot - ce este? Sport (educație fizică) = 3. Jocuri (exerciții, gimnastică, competiții) = 2. Răspuns greșit = 0.
  14. Ce vehicule cunoașteți? Trei vehicule terestre și un avion sau o navă = 4. Doar trei vehicule terestre sau o listă completă (cu un avion sau o navă), dar numai după explicația „Un vehicul este ceea ce călătorim undeva” = 2. Răspuns greșit = 0 .
  15. Care este diferența dintre un bătrân și un tânăr? Care este diferența dintre ele? Trei semne (părul gri sau lipsa părului, ridurile, nu mai pot funcționa așa, vede prost, aude prost, este mai des bolnav, vor muri mai repede decât tânăr) = 4. Una sau două diferențe = 2. Răspuns greșit (el are un băț, fumează) = 0.
  16. De ce oamenii fac sport? Două motive (pentru a fi sănătoși, întăriți, puternici, astfel încât să fie mai mobili, astfel încât să se mențină în poziție verticală, astfel încât să nu fie grăsimi, este distractiv pentru ei, vor să obțină un record - să câștige etc. .) = 4. Un motiv = 2. Răspuns greșit (pentru a putea face ceva, plasează un pariu și câștigă bani) = 0.

Discuţie

Cu mult timp în urmă am încetat să folosesc testul Kern-Jirasek, deși este destul de predictiv pentru un specialist. „Dictarea grafică” a lui Elkonin a fost adăugată cu siguranță la acest test - este foarte indicativă în ceea ce privește percepția auditivă, orientarea spațială și arbitrariul. Și, apropo, este bine pentru dezvoltare, am practicat în sala de clasă pentru a mă pregăti pentru școală - dacă un copil a început să o efectueze eficient, înseamnă că a ajuns într-adevăr la un nivel superior. Acum folosesc testul Bender pentru diagnosticare, care reflectă în mod fiabil starea neuropsihologică a copilului, nivelul de coordonare vizual-motorie și maturitatea psihofiziologică (nivelul mediu este de aproximativ 30-35%, și doar câteva sunt peste medie). Interviul lui Jierasek „Gândirea verbală” se practică de peste 10 ani, în ultimii 12-13 ani nu l-am folosit ca test, cu excepția orelor - am trecut complet la Imaton (certificare, standardizare, validitate). Adevărat, este voluminos, până când dezvoltați abilitatea ... Dar FOARTE predictiv)) O problemă obișnuită a copiilor moderni care intră la școală: un nivel slab de voință, coordonare mână-ochi și dezvoltare a vorbirii, inclusiv pronunția sunetului (copii imaturi), precum și lipsa conștientizării generale - ori ani, zile din săptămână, nume, patronimicul părinților, adresa de domiciliu (mulți pur și simplu nu știu ce este), data nașterii. Există excepții, desigur, dar puține. Nu am întâlnit un nivel ridicat de maturitate școlară de mult timp, mai ales în medie. Locuiesc într-o metropolă))

Comentează articolul „Ce ar trebui să știe un copil înainte de școală?”

Iar disponibilitatea pentru școală este determinată de calitatea adaptării copilului la procesul de învățare, abilitățile de comunicare. Este mai bine să-l învățați pe un copil să fie conștient în mod clar de numărarea până la 5, cu adunare, scădere și capacitatea de a determina numărul prin ochi, decât să învățați un copil să numere până la 100.

Cred că totul ar trebui predat la școală. Dacă copilul știe totul, atunci pentru ce vor primi profesorii bani? De asemenea, s-au luptat cu mine acasă în fața școlii, complet fără rezultat, toată lumea, cu excepția centurii (și era așezat în fiecare zi pentru lecții și rușinat în fața altora ...

Cum să determinați dacă copilul dumneavoastră este pregătit pentru examenul de matematică? Conduc un set suplimentar (2 locuri) pentru pregătirea intensivă a examenului la matematică cu testarea preliminară a pregătirii, în funcție de rezultatele cărora sunt determinate tactica și strategia de pregătire pentru examen.

Știu ce a învățat copilul, dar mă tem că nu este evident și nu este suficient pentru școală. Acum este încă bolnav pentru a treia săptămână și atât. Doar nu spuneți că toată lumea este tradusă - în fața ochilor lui este exemplul unui băiat care a petrecut 3 ani în clasa întâi.

Și disponibilitatea pentru școală, în general, nu poate fi determinată de aceste teste, acesta este, în general, ceva complet diferit și nu despre sistemele educaționale din școala elementară: cum să decidem. Pregătirea pentru școală este unul dintre cele mai interesante și sensibile subiecte, mai ales pentru Ie, nu doar un prieten ...

Așa ar trebui să poată face un copil de 2,5 ani. Copil de la 1 la 3. Creșterea unui copil de la un an la Și amintește, te rog, cine își amintește ce le întreabă de obicei copiilor în școli obișnuite la recepție (ce spui și unde să vezi ce ar trebui să poată / să știe un copil la 5 ani.

Dacă un copil poate citi înainte de școală ... Al meu, care nu știe să citească, a mers la școală anul acesta. Da, mulți din clasă s-au dus la pregătire, nu știu cât de mult i-a ajutat și cât de mult i-a ajutat. În august, înainte de școală, am început brusc să citesc mai repede, să citesc o propoziție într-un minut.

Și nimic nu va fi rău la școală :) este destul de normal ca un copil să se încurce în fața unui străin care este ca un examen. cu atât mai mult, frazele sună exact ca un test al cunoștințelor - copilul ar trebui să știe acest lucru, acest lucru ar trebui să fie cunoscut, aici știe și ...

Cum să determinați disponibilitatea unui copil pentru școală. Atât psihologic, cât și nivelul de cunoaștere. Numărul este în termen de 10, se numără până la 20 și înapoi. Chiar și dus-întors până la 20. Numărarea în zeci (30 + 20, 10 + 80). Anotimpurile, zilele săptămânii, determină ora cu ceasul, zilele săptămânii, orele zilei.

Secțiunea: Educație, dezvoltare (ceea ce un copil ar trebui să știe în limba engleză în clasa 1). ceea ce vreau sa spun. Sunt șocat. copilul de la școală are reputația de a fi abandonat (în mare parte datorită eforturilor clasei, cu care relația nu a funcționat), în fiecare zi nu avem timp să ne facem temele acasă, le facem pe ...Și în ce constă această disponibilitate? Cum să identificăm copilul? O să vă povestesc puțin despre copilul meu. A mers la școală la 6.9. Înainte de asta, am lucrat mult timp cu o logopedă, de profesie fiind și ea psiholog. Pregătirea școlară constă în funcțional (inclusiv ...

O vizită planificată la un psihiatru înainte de școală. un neuropsihiatru la intrarea în școală. psihiatru copil de la PND la loc Întrebarea este următoarea: copilul a fost identificat în Ce te așteaptă, nu știu, totul depinde de specialistul specific și de sarcina atribuită medicului.

Și spune-ne ce ar trebui să poată face copiii în educația fizică în clasa I? Am scris aici că notele la pregătirea fizică mă interesează pe ultimul loc și chiar așa este. Dar nu am avut niciodată îndoieli cu privire la abilitățile fizice ale fiului meu, deși nu este implicat în niciun fel de sport.

Pentru a face acest lucru, trebuie să mergeți la medici (printre aceștia există un neuropsihiatru, se pare că puteți avea și un neurolog, dar mai bun decât un neuropsihiatru). Există un certificat de la un neurolog despre sănătatea absolută. Luni mergem la neuropsihiatru. Care este diferența dintre un neurolog și un neuropsihiatru?

Gata de scoala. ... îmi este greu să aleg o secțiune. Copil de la 10 la 13. Creșterea unui copil de la 10 la 13 ani: educație, probleme școlare, relații cu colegii de clasă, părinți și profesori, activități suplimentare, timp liber și hobby-uri.

Pobleme școlare. Copil de la 10 la 13.

În marea literaturii din seria „Este copilul tău pregătit pentru școală?” este cea mai bună carte. Este scris special pentru părinții care, folosind recomandările date acolo, pot determina disponibilitatea copilului pentru școală ...

Secțiunea: Școală (ce ar trebui să știe un copil până la sfârșitul clasei I). Ce au învățat la școală sau pot face deloc? Este o mare diferență. De exemplu, la vârsta de 5 ani, fiica mea a citit cărți groase, iar după clasa 1, copilul ar trebui să citească la o viteză de 50, poate, cuvinte pe minut ...

Încerc să înțeleg singur: dacă copilul a fost trimis la școală mai devreme și nu era pregătit în sens pur emoțional, poate, ca urmare a încărcăturilor școlare, copilul să dezvolte obiceiuri patologice? dar cum să definim o piuliță. disponibilitate? >.

Pregătirea pentru școală. Copil de la 3 la 7 ani. Educație, nutriție, rutină zilnică, frecvență la grădiniță și relații cu educatorii, boală și dezvoltare fizică a unui copil de la 3 la 7 ani. Secțiunea: Pregătirea pentru școală (Cum se determină disponibilitatea unui copil de 6 ani pentru școală?)

Ella, te rog spune-mi ce determină pregătirea unui copil pentru școală? La ce ar trebui să fii atent? Și este posibil să se determine cumva nivelul de „încărcătură educațională” pe care un copil îl poate suporta fără a afecta sănătatea? Întreb pentru că fiul meu. ..

„Un copil modern care merge la școală trebuie să fie pregătit nu mai rău decât un astronaut”, glumesc părinții. Într-adevăr, standardele educaționale se schimbă în mod constant și se pare că cerințele pentru copiii care intră în clasa întâi sunt din ce în ce mai dure de la an la an. Dacă mai devreme mulți au învățat să citească la școală, acum capacitatea de a citi în culise este considerată obligatorie pentru elevii de clasa întâi. Este chiar atât de greu să pregătești un copil pentru învățare? Luați în considerare cerințele standard pentru elevii de clasa întâi din școlile rusești. În plus, în acest articol vom oferi caracteristici aproximative ale unui absolvent de grădiniță, adică un copil care intră în clasa I, conform Standardului Federal de Educație al Statului - standardul educațional al statului federal.

Ce ar trebui să știe și să poată face un copil care urmează clasa I a școlii?

Pentru pregătirea de înaltă calitate a bebelușului pentru activități educaționale, ar trebui să acționăm în mai multe direcții. Un viitor elev de clasa întâi trebuie să aibă cunoștințe de bază despre el însuși, părinții și structura lumii din jurul său, să aibă abilități de bază în calcul și să dezvolte vorbirea.

Deci, ce ar trebui să știe și să poată face un viitor elev de clasa întâi în diferite domenii?

Perspectiva generală

Un copil de 7 ani este deja suficient de dezvoltat pentru a apela fără ezitare:

  • numele, prenumele și patronimicul;
  • vârsta și data nașterii;
  • prenumele, numele și patronimicul părinților, ocupația și locul de muncă al acestora;
  • numele altor membri ai familiei și care îi aparțin;
  • adresa dvs. - oraș / oraș / sat, stradă, casă, intrare, etaj, apartament - și numărul dvs. de telefon de acasă (dacă există);
  • țara în care locuiește și capitala acesteia;
  • principalele atracții ale orașului / orașului / satului;
  • culorile primare și nuanțele acestora;
  • părți ale corpului uman;
  • articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, pălării (și înțelegeți diferența dintre ele);
  • profesii, sport;
  • tipuri de transporturi terestre, pe apă, aeriene;
  • celebre basme populare rusești;
  • mari poeți și scriitori ruși (Pușkin A.S., Tolstoi L.N., Tyutchev F.I., Yesenin S.A. etc.) și cele mai faimoase opere ale acestora.

În plus, un copil care intră la școală trebuie să cunoască regulile de conduită în locuri publice și pe stradă. Toate aceste cunoștințe, cu o comunicare constantă cu părinții, citirea în comun a cărților și discuții despre lumea din jur, copilul dvs. va avea cu siguranță până la vârsta școlară.

Dezvoltarea vorbirii (limba rusă, pregătirea pentru stăpânirea alfabetizării)

Nivelul dezvoltării vorbirii este baza pentru stăpânirea ulterioară a alfabetizării - adică pentru citit și scris. Un viitor elev de clasa întâi ar trebui să poată:

  • pronunță clar toate sunetele, au o articulație bună;
  • evidențiați un anumit sunet într-un cuvânt cu intonație;
  • determina locul sunetului intr-un cuvant (situat la inceputul, mijlocul sau sfarsitul unui cuvant);
  • determinați numărul și succesiunea sunetelor în cuvinte scurte („casă”, „sanie”, „pisică”);
  • pronunță cuvinte pe silabă cu palme sau cu apăsări;
  • denumiți un cuvânt după numărul său ordinal într-o propoziție (de exemplu, repetați doar al doilea cuvânt sau doar al patrulea cuvânt dintr-o propoziție dată);
  • distinge între singular și plural, viu și non-viu, feminin și masculin;
  • cunoașteți diferența dintre vocale și consoane;
  • numiți un grup de obiecte un cuvânt generalizat (o ceașcă, o lingură, o farfurie sunt feluri de mâncare);
  • răspunde la întrebări și să le poți pune;
  • compune o poveste dintr-o imagine;
  • reluați în mod constant și în detaliu un complot familiar (de exemplu, un basm) sau o poveste pe care tocmai ați ascultat-o;
  • înțelegeți ambiguitatea cuvintelor, denumiți un cuvânt cu un sens opus celui unui cuvânt dat;
  • spune câteva propoziții despre un subiect dat;
  • formează o propoziție de 3-5 cuvinte sugerate;
  • distingeți între texte după gen - o poezie, o poveste, un basm;
  • memorează și recită expresiv mici poezii;
  • ghici ghicitori.

Pentru dezvoltarea vorbirii, cel mai util lucru este să citești cu copilul și să discute despre ceea ce au citit. Învățați-l pe viitorul student să exprime în mod clar și consecvent gândurile, să analizeze evenimentele descrise, astfel încât în ​​viitor să poată răspunde cu ușurință în lecții. Încurajați copilul să exprime fraze detaliate, să clarifice detaliile și părerea sa, puneți întrebările: „De ce crezi așa? Ce crezi, ce s-ar întâmpla dacă ...? " etc. Jocurile pentru dezvoltarea vocabularului vor fi utile: în antonime (îi arunci o minge copilului cu cuvântul „umed” - el îl aruncă înapoi, răspunzând „uscat”, în mod similar „întunecat” - „luminos”, „curat” - „murdar” ", etc.); „Ghiciți cuvântul” (șoferul trebuie să ghicească cuvântul din descrierea mai multor jucători) și mulți alții.

Matematică, numărare

  • cunoașteți numerele de la 0 la 9;
  • să poată numi numerele din 10 în ordine înainte și înapoi (de la 5 la 9, de la 8 la 4 etc.);
  • să poată numi un număr în termen de 10, precedând și urmând cel numit;
  • înțelege semnificația semnelor "+", "-", "=", ">", "<» и уметь сравнивать числа от 0 до 10 (2<6, 9=9, 8>3);
  • să poată indica numărul de articole folosind numere;
  • să poată compara numărul de obiecte din două grupuri;
  • rezolvați și compuneți probleme simple de adunare și scădere în 10;
  • cunoaște numele formelor geometrice (cerc, pătrat, triunghi, dreptunghi, oval, romb);
  • să fie capabil să compare obiectele după mărime, formă, culoare și să le grupeze în funcție de acest criteriu;
  • pentru a naviga în conceptele „stânga-dreapta-sus-jos”, „înainte”, „între”, „în spatele” pe o foaie de hârtie într-o cușcă și în spațiu.

Pentru a vă ajuta copilul să stăpânească numărarea și numerele, numărați adesea împreună articole de uz casnic, păsări, oameni în haine de o anumită culoare, mașini, acasă. Puneți-i sarcini simple: aveți 2 mere și 3 pere - câte fructe aveți în total? Pe lângă abilitățile de numărare, îl vei învăța pe copilul tău să perceapă sarcina după ureche în acest fel, ceea ce îți va fi cu siguranță util în studiile sale. Scrieți numere împreună pe hârtie, cu cretă pe o tablă, puneți-le din pietricele, scrieți cu un băț în nisip.

Abilități motorii, pregătirea mâinii pentru scris

Un viitor elev de clasa întâi ar trebui să poată:

  • țineți corect un creion, un pix, o perie;
  • adăugați figuri geometrice din numărătoare, adăugați figuri în funcție de model;
  • desenează forme geometrice, animale, oameni;
  • vopsiți cu un creion și trageți forme fără a trece dincolo de contururi;
  • trasați o linie dreaptă orizontală sau verticală fără o riglă;
  • scrieți majuscule în funcție de eșantion;
  • tăiați cu atenție din hârtie (tăiați o foaie de hârtie în dungi sau forme geometrice - pătrate, dreptunghiuri, triunghiuri, cercuri, ovale, tăiați forme de-a lungul conturului);
  • sculptează din plastilină și lut;
  • lipiți și faceți aplicații din hârtie colorată.

Abilitățile motorii dezvoltate nu numai că îl ajută pe copil să îndeplinească sarcinile creative necesare la școală, dar sunt, de asemenea, strâns legate de stăpânirea abilităților de scriere și a calității vorbirii. Prin urmare, asigurați-vă că faceți sculptură și desen acasă, colectați puzzle-uri, creați decorațiuni și meșteșuguri împreună - deoarece există acum un număr imens de manuale pentru dezvoltarea abilităților motorii fine.

Un elev de clasa întâi ar trebui să poată citi?

Aceasta este una dintre cele mai controversate întrebări, asupra căreia chiar și profesorii nu sunt de acord. Pe de o parte, o școală modernă are un program destul de intens și se pare că un copil ar trebui să știe mai bine până la clasa I cât mai mult posibil. Pe de altă parte, există opinia că este necesar să îi învățăm pe copii să citească după anumite reguli și nu toți părinții le respectă.

Deci, care este linia de jos, merită să învățați un preșcolar să citească? Aici trebuie să abordați fiecare copil în mod individual. Dacă sunteți minunat să vă învățați copilul într-un mod jucăuș, el este interesat să învețe litere și să le pună în silabe și cuvinte - bucurați-vă! Ținând cont de faptul că la școală nu se acordă atât de mult timp pentru stăpânirea alfabetului (aproximativ 3 luni), iar mulți copii știu deja să citească până la clasa 1, cel mai probabil, citirea fluentă va face cu adevărat viața mai ușoară pentru elevul dvs. de clasa întâi. Unii profesori îi avertizează pe părinți că viitorii școlari ar trebui să poată citi cel puțin pe silabe, cu o viteză de cel puțin 20-30 de cuvinte pe minut.

Dar dacă aveți probleme să învățați să citiți acasă, nu vă forțați copilul să citească. În caz contrar, veți provoca reacția opusă - aversiune față de cărți și studiu în general. Pentru mulți copii, învățarea cititului este o sarcină complexă și consumatoare de timp, iar acest lucru nu înseamnă deloc un nivel scăzut de inteligență. Dacă un viitor elev de clasa întâi nu poate citi, în general, nu este nimic de îngrijorat. Un profesor bun îți va învăța copilul să citească în orice caz și o va face profesional.

În pregătirea pentru școală, mai important decât abilitățile de citire este învățarea unui copil să înțeleagă textul citit, analizat și abilitatea de a răspunde la întrebări despre text. Citiți împreună basme bune, povești despre natură și animale. Joacă cuvinte: numește cuvinte pentru o anumită literă sau cele în care apare, compune cuvinte din litere date, împarte cuvintele în silabe sau sunete.

Lumea

Luați în considerare ce ar trebui să știe un elev de clasa întâi când merge la școală despre lumea din jur. Copilul are nevoie de:

  • distinge între animalele domestice și sălbatice, să știe cum să numească animalele bebeluși, să știe ce animale trăiesc în sud și care dintre ele în nord;
  • numiți mai multe păsări de iarnă și migratoare, distingeți păsările prin aspectul lor (ciocănitor, vrabie, porumbel, corb, etc.);
  • să cunoască și să distingă plantele caracteristice ținutului natal și să le denumească trăsăturile (molid, mesteacăn, pin, zada, floarea-soarelui, trifoi, mușețel etc.);
  • cunoașteți numele a 2-3 plante de interior;
  • cunoașteți numele legumelor, fructelor, fructelor de pădure;
  • au o idee despre diverse fenomene naturale;
  • denumiți în secvența corectă - zilele săptămânii, lunile, anotimpurile și cunoașteți și semnele principale ale fiecărui anotimp (primăvara - mugurii înfloresc pe copaci, zăpada se topește, apar primele flori), poezii și ghicitori despre anotimpuri .

Ce altceva ar trebui să poată face un viitor elev de clasa întâi?

Abilitățile enumerate mai sus se referă în principal la abilitățile educaționale, dar în timpul studiilor lor, elevul din clasa I va avea nevoie și de altele care sunt importante pentru adaptarea normală la școală și la viața socială în general.

Deci, ce altceva ar trebui să poată face un copil când merge la școală:

  1. Înțelegeți și îndepliniți cu exactitate sarcinile unui adult din 5-6 echipe.
  2. Urmareste modelul.
  3. Acționați într-un ritm dat, fără greșeli, mai întâi sub dictare, apoi independent, timp de 4-5 minute (de exemplu, un adult cere să deseneze un model de figuri: „cerc - pătrat - cerc - pătrat", apoi copilul continuă să desenez un model de ceva timp deja eu).
  4. Vezi relațiile cauzale dintre fenomene.
  5. Ascultați cu atenție, fără distragere a atenției sau participați la activități monotone timp de 30-35 de minute.
  6. Memorează și numește din figuri de memorie, cuvinte, imagini, simboluri, numere (6-10 bucăți).
  7. Mențineți o postură corectă în timp ce stați la birou timp de 30-35 de minute.
  8. Efectuați exerciții fizice de bază (genuflexiuni, sărituri, coturi etc.), jucați jocuri sportive simple.
  9. Nu ezitați să vă aflați într-o echipă de copii și adulți.
  10. Să poți comunica politicos cu adulții: salută („Bună ziua”, nu „Bună ziua” sau „Bună ziua”), ia-ți rămas bun, nu întrerupe, cere ajutor corect (spune „Te rog”) și mulțumesc pentru ajutorul acordat, cere-ți scuze daca este necesar.
  11. Pentru un băiat - să lase fetele și femeile să meargă înainte, să le deschidă ușa, să ajute. Pentru o fată - să reacționeze corect la comportamentul agresiv al băieților (atunci când trag cozi, împing, iau lucrurile).
  12. Vorbește calm, fără strigăte și emoții inutile.
  13. Monitorizați îngrijirea aspectului dvs. și curățenia obiectelor personale (adăugați batiste de hârtie și șervețele umede pe lista lucrurilor necesare pentru elev). Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce ați mers și ați mers la toaletă, înainte de a mânca. Spală-ți părul, spală-te pe dinți, folosește o batistă.
  14. Navigați în timp.
  15. Solicitați asistență medicală dacă este necesar.
    • pronunță clar toate sunetele, au o articulație bună;
    • evidențiați un anumit sunet într-un cuvânt cu intonație;
    • determina locul sunetului intr-un cuvant (situat la inceputul, mijlocul sau sfarsitul unui cuvant);
    • determinați numărul și succesiunea sunetelor în cuvinte scurte („casă”, „sanie”, „pisică”);
    • pronunță cuvinte pe silabă cu palme sau cu apăsări;
    • denumiți un cuvânt după numărul său ordinal într-o propoziție (de exemplu, repetați doar al doilea cuvânt sau doar al patrulea cuvânt dintr-o propoziție dată);
    • distinge între singular și plural, viu și non-viu, feminin și masculin;
    • cunoașteți diferența dintre vocale și consoane;
    • numiți un grup de obiecte cu un cuvânt general (o ceașcă, o lingură, o farfurie sunt vase);
    • răspunde la întrebări și să le poți pune;
    • compune o poveste dintr-o imagine;
    • reluați în mod constant și în detaliu un complot familiar (de exemplu, un basm) sau o poveste pe care tocmai ați ascultat-o;
    • înțelegeți ambiguitatea cuvintelor, denumiți un cuvânt cu un sens opus celui unui cuvânt dat;
    • spune câteva propoziții despre un subiect dat;
    • formează o propoziție de 3-5 cuvinte sugerate;
    • distingeți textele după gen - poem, poveste, basm;
    • memorează și recită expresiv mici poezii;
    • ghici ghicitori.

      Ce ar trebui să fie viitorul elev de clasa întâi la Standardul Educațional al Statului Federal?

      Standardul Federal de Educație al Statului (FSES) al educației preșcolare definește „portretul” unui absolvent preșcolar și, prin urmare, al unui viitor elev de clasa întâi. Accentul din cunoștințe și abilități în acesta este mutat la nivelul culturii generale, prezența calităților care „asigură succesul social”. Acesta este preșcolarul senior pregătit pentru școală, în recomandările pentru Standardul Federal de Educație al Statului:

      Dezvoltat fizic, a însușit abilitățile culturale și igienice de bază

      Copilul și-a format calitățile fizice de bază și nevoia de activitate fizică. El efectuează în mod independent proceduri igienice disponibile vârstei, respectă regulile elementare ale unui stil de viață sănătos.

      Cercetător, activ, interesat de nou, necunoscut în lumea din jur

      Interesat de nou, necunoscut în lumea din jurul său (lumea obiectelor și a lucrurilor, lumea relațiilor și lumea sa interioară). Pune întrebări unui adult, îi place să experimenteze. Capabil să acționeze independent (în viața de zi cu zi, în diferite tipuri de activități ale copiilor). În caz de dificultate, apelează la un adult pentru ajutor. Ia o participare plină de viață, interesată la procesul educațional.

      Sensibil emoțional

      Preșcolarul răspunde la emoțiile celor dragi și ai prietenilor. Empatizează cu personajele din basme, povești, povești. Reacționează emoțional la operele de artă, operele muzicale și artistice, lumea naturală.

      A însușit mijloacele de comunicare și metodele de interacțiune cu adulții și colegii

      Copilul folosește în mod adecvat mijloace de comunicare verbale și non-verbale, deține vorbire dialogică și moduri constructive de interacțiune cu copiii și adulții (negociază, schimbă obiecte, distribuie acțiuni în cooperare).

      Capabil să-și gestioneze comportamentul și să-și planifice acțiunile care vizează atingerea unui obiectiv specific

      Un copil bazat pe concepte de valoare primară, respectând normele elementare general acceptate și regulile de comportament. Comportamentul unui copil este determinat în principal nu de dorințe și nevoi de moment, ci de cerințele adulților și de ideile de valoare primare despre „ce este bine și ce este rău”. Copilul este capabil să-și planifice acțiunile care vizează atingerea unui scop specific. Respectă regulile de conduită pe stradă (regulile rutiere), în locurile publice (transport, magazin, clinică, teatru etc.)

      Capabil să rezolve sarcini (probleme) intelectuale și personale, adecvate vârstei

      Un copil poate aplica cunoștințele și metodele de activitate dobândite independent pentru a rezolva noi sarcini (probleme) puse atât de adulți, cât și de ei înșiși; în funcție de situație, poate transforma modalitățile de rezolvare a problemelor (probleme). Copilul este capabil să-și ofere propria idee și să o traducă într-un desen, clădire, poveste etc.

      Având idei primare despre sine, familie, societate, stat, lume și natură

      Copilul are o idee despre sine, apartenența sa și apartenența altor persoane la un anumit gen; privind componența familiei, relațiile și relațiile familiale, distribuirea responsabilităților familiale, tradițiile familiale; despre societate, valorile sale culturale; despre stat și apartenența la acesta; despre lume.

      Stăpânirea premiselor universale ale activității educaționale

      Posedând capacitatea de a lucra conform regulii și modelului, ascultați un adult și urmați instrucțiunile acestuia.

      După ce ați însușit abilitățile și abilitățile necesare

      Copilul și-a format abilitățile și abilitățile necesare pentru implementarea diferitelor tipuri de activități ale copiilor.

      Lista cerințelor pentru un elev modern modern este, desigur, impresionantă. De fapt, mii de copii vin în fiecare an la școală cu niveluri complet diferite de educație preșcolară și încep să învețe. Părinții trebuie să înțeleagă că o cantitate mare de cunoștințe acumulate chiar înainte de începerea școlii nu este încă cheia succesului. Principalul lucru este disponibilitatea psihologică a copilului pentru învățare și dorința de a dobândi noi cunoștințe. Puteți preda, testa și „antrena”, dar încercați să o faceți fără fanatism. Credeți în succesul viitorului dvs. elev de clasa întâi și insuflați această încredere în el însuși!

      „Un copil modern care merge la școală trebuie să fie pregătit nu mai rău decât un astronaut”, glumesc părinții. Într-adevăr, standardele educaționale se schimbă în mod constant și se pare că cerințele pentru copiii care intră în clasa întâi sunt din ce în ce mai dure de la an la an. Dacă mai devreme mulți au învățat să citească la școală, acum capacitatea de a citi în culise este considerată obligatorie pentru elevii de clasa întâi. Este chiar atât de greu să pregătești un copil pentru învățare? Luați în considerare cerințele standard pentru elevii de clasa întâi din școlile rusești. Conform portalului lovingmama.ru, există caracteristici obligatorii ale unui absolvent de grădiniță, adică un copil care intră în clasa I, conform Standardului Federal de Educație al Statului - standardul educațional al statului federal.

      Ce ar trebui să știe și să poată face un copil care urmează clasa I a școlii?

      Pentru pregătirea de înaltă calitate a bebelușului pentru activități educaționale, ar trebui să acționăm în mai multe direcții. Un viitor elev de clasa întâi trebuie să aibă cunoștințe de bază despre el însuși, părinții și structura lumii din jurul său, să aibă abilități de bază în calcul și să dezvolte vorbirea.

      Deci, ce ar trebui să știe și să poată face un viitor elev de clasa întâi în diferite domenii?

      Perspectiva generală

      Un copil de 7 ani este deja suficient de dezvoltat pentru a apela fără ezitare:

      • numele, prenumele și patronimicul;
      • vârsta și data nașterii;
      • prenumele, numele și patronimicul părinților, ocupația și locul de muncă al acestora;
      • numele altor membri ai familiei și care îi aparțin;
      • adresa dvs. - oraș / oraș / sat, stradă, casă, intrare, etaj, apartament - și numărul dvs. de telefon de acasă (dacă există);
      • țara în care locuiește și capitala acesteia;
      • principalele atracții ale orașului / orașului / satului;
      • culorile primare și nuanțele acestora;
      • părți ale corpului uman;
      • articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, pălării (și înțelegeți diferența dintre ele);
      • profesii, sport;
      • tipuri de transporturi terestre, pe apă, aeriene;
      • celebre basme populare rusești;
      • mari poeți și scriitori ruși (Pușkin A.S., Tolstoi L.N., Tyutchev F.I., Yesenin S.A. etc.) și cele mai faimoase opere ale acestora.

      În plus, un copil care intră la școală trebuie să cunoască regulile de conduită în locuri publice și pe stradă. Toate aceste cunoștințe, cu o comunicare constantă cu părinții, citirea în comun a cărților și discuții despre lumea din jur, copilul dvs. va avea cu siguranță până la vârsta școlară.

      Dezvoltarea vorbirii (limba rusă, pregătirea pentru stăpânirea alfabetizării)

      Nivelul dezvoltării vorbirii este baza pentru stăpânirea ulterioară a alfabetizării - adică pentru citit și scris. Un viitor elev de clasa întâi ar trebui să poată:

    Pentru dezvoltarea vorbirii, cel mai util lucru este să citești cu copilul și să discute despre ceea ce au citit. Învățați-l pe viitorul student să exprime în mod clar și consecvent gândurile, să analizeze evenimentele descrise, astfel încât în ​​viitor să poată răspunde cu ușurință în lecții. Încurajați copilul să exprime fraze detaliate, să clarifice detaliile și părerea sa, puneți întrebările: „De ce crezi așa? Ce crezi, ce s-ar întâmpla dacă ...? " etc. Jocurile pentru dezvoltarea vocabularului vor fi utile: în antonime (îi arunci o minge copilului cu cuvântul „umed” - el îl aruncă înapoi, răspunzând „uscat”, în mod similar „întunecat” - „luminos”, „curat” - „murdar” ", etc.); „Ghiciți cuvântul” (șoferul trebuie să ghicească cuvântul din descrierea mai multor jucători) și mulți alții.

    Matematică, numărare

    • cunoașteți numerele de la 0 la 9;
    • să poată numi numerele din 10 în ordine înainte și înapoi (de la 5 la 9, de la 8 la 4 etc.);
    • să poată numi un număr în termen de 10, precedând și urmând cel numit;
    • înțelege semnificația semnelor "+", "-", "=", ">", "<» и уметь сравнивать числа от 0 до 10 (2<6, 9=9, 8>3);
    • să poată indica numărul de articole folosind numere;
    • să poată compara numărul de obiecte din două grupuri;
    • rezolvați și compuneți probleme simple de adunare și scădere în 10;
    • cunoaște numele formelor geometrice (cerc, pătrat, triunghi, dreptunghi, oval, romb);
    • să fie capabil să compare obiectele după mărime, formă, culoare și să le grupeze în funcție de acest criteriu;
    • pentru a naviga în conceptele „stânga-dreapta-sus-jos”, „înainte”, „între”, „în spatele” pe o foaie de hârtie într-o cușcă și în spațiu.

    Pentru a vă ajuta copilul să stăpânească numărarea și numerele, numărați adesea împreună articole de uz casnic, păsări, oameni în haine de o anumită culoare, mașini, acasă. Puneți-i sarcini simple: aveți 2 mere și 3 pere - câte fructe aveți în total? Pe lângă abilitățile de numărare, îl vei învăța pe copilul tău să perceapă sarcina după ureche în acest fel, ceea ce îți va fi cu siguranță util în studiile sale. Scrieți numere împreună pe hârtie, cu cretă pe o tablă, puneți-le din pietricele, scrieți cu un băț în nisip.

    Abilități motorii, pregătirea mâinii pentru scris

    Un viitor elev de clasa întâi ar trebui să poată:

    • țineți corect un creion, un pix, o perie;
    • adăugați figuri geometrice din numărătoare, adăugați figuri în funcție de model;
    • desenează forme geometrice, animale, oameni;
    • vopsiți cu un creion și trageți forme fără a trece dincolo de contururi;
    • trasați o linie dreaptă orizontală sau verticală fără o riglă;
    • scrieți majuscule în funcție de eșantion;
    • tăiați cu atenție din hârtie (tăiați o foaie de hârtie în dungi sau forme geometrice - pătrate, dreptunghiuri, triunghiuri, cercuri, ovale, tăiați forme de-a lungul conturului);
    • sculptează din plastilină și lut;
    • lipiți și faceți aplicații din hârtie colorată.

    Abilitățile motorii dezvoltate nu numai că îl ajută pe copil să îndeplinească sarcinile creative necesare la școală, dar sunt, de asemenea, strâns legate de stăpânirea abilităților de scriere și a calității vorbirii. Prin urmare, asigurați-vă că faceți sculptură și desen acasă, colectați puzzle-uri, creați decorațiuni și meșteșuguri împreună - deoarece există acum un număr imens de manuale pentru dezvoltarea abilităților motorii fine.

    Un elev de clasa întâi ar trebui să poată citi?

    Aceasta este una dintre cele mai controversate întrebări, asupra căreia chiar și profesorii nu sunt de acord. Pe de o parte, o școală modernă are un program destul de intens și se pare că un copil ar trebui să știe mai bine până la clasa I cât mai mult posibil. Pe de altă parte, există opinia că este necesar să îi învățăm pe copii să citească după anumite reguli și nu toți părinții le respectă.

    Deci, care este linia de jos, merită să învățați un preșcolar să citească? Aici trebuie să abordați fiecare copil în mod individual. Dacă sunteți minunat să vă învățați copilul într-un mod jucăuș, el este interesat să învețe litere și să le pună în silabe și cuvinte - bucurați-vă! Ținând cont de faptul că la școală nu se acordă atât de mult timp pentru stăpânirea alfabetului (aproximativ 3 luni), iar mulți copii știu deja să citească până la clasa 1, cel mai probabil, citirea fluentă va face cu adevărat viața mai ușoară pentru elevul dvs. de clasa întâi. Unii profesori îi avertizează pe părinți că viitorii școlari ar trebui să poată citi cel puțin pe silabe, cu o viteză de cel puțin 20-30 de cuvinte pe minut.

    Dar dacă aveți probleme să învățați să citiți acasă, nu vă forțați copilul să citească. În caz contrar, veți provoca reacția opusă - aversiune față de cărți și studiu în general. Pentru mulți copii, învățarea cititului este o sarcină complexă și consumatoare de timp, iar acest lucru nu înseamnă deloc un nivel scăzut de inteligență. Dacă un viitor elev de clasa întâi nu poate citi, în general, nu este nimic de îngrijorat. Un profesor bun îți va învăța copilul să citească în orice caz și o va face profesional.

    În pregătirea pentru școală, mai important decât abilitățile de citire este învățarea unui copil să înțeleagă textul citit, analizat și abilitatea de a răspunde la întrebări despre text. Citiți împreună basme bune, povești despre natură și animale. Joacă cuvinte: numește cuvinte pentru o anumită literă sau cele în care apare, compune cuvinte din litere date, împarte cuvintele în silabe sau sunete.

    Lumea

    Luați în considerare ce ar trebui să știe un elev de clasa întâi când merge la școală despre lumea din jur. Copilul are nevoie de:

    • distinge între animalele domestice și sălbatice, să știe cum să numească animalele bebeluși, să știe ce animale trăiesc în sud și care dintre ele în nord;
    • numiți mai multe păsări de iarnă și migratoare, distingeți păsările prin aspectul lor (ciocănitor, vrabie, porumbel, corb, etc.);
    • să cunoască și să distingă plantele caracteristice ținutului natal și să le denumească trăsăturile (molid, mesteacăn, pin, zada, floarea-soarelui, trifoi, mușețel etc.);
    • cunoașteți numele a 2-3 plante de interior;
    • cunoașteți numele legumelor, fructelor, fructelor de pădure;
    • au o idee despre diverse fenomene naturale;
    • denumiți în secvența corectă - zilele săptămânii, lunile, anotimpurile și cunoașteți și semnele principale ale fiecărui anotimp (primăvara - mugurii înfloresc pe copaci, zăpada se topește, apar primele flori), poezii și ghicitori despre anotimpuri.

    Ce altceva ar trebui să poată face un viitor elev de clasa întâi?

    Abilitățile enumerate mai sus se referă în principal la abilitățile educaționale, dar în timpul studiilor lor, elevul din clasa I va avea nevoie și de altele care sunt importante pentru adaptarea normală la școală și la viața socială în general.

    Deci, ce altceva ar trebui să poată face un copil când merge la școală:

    1. Înțelegeți și îndepliniți cu exactitate sarcinile unui adult din 5-6 echipe.
    2. Urmareste modelul.
    3. Acționați într-un ritm dat, fără greșeli, mai întâi sub dictare, apoi independent, timp de 4-5 minute (de exemplu, un adult cere să deseneze un model de figuri: „cerc - pătrat - cerc - pătrat", apoi copilul continuă să desenez un model de ceva timp deja eu).
    4. Vezi relațiile cauzale dintre fenomene.
    5. Ascultați cu atenție, fără distragere a atenției sau participați la activități monotone timp de 30-35 de minute.
    6. Memorează și numește din figuri de memorie, cuvinte, imagini, simboluri, numere (6-10 bucăți).
    7. Mențineți o postură corectă în timp ce stați la birou timp de 30-35 de minute.
    8. Efectuați exerciții fizice de bază (genuflexiuni, sărituri, coturi etc.), jucați jocuri sportive simple.
    9. Nu ezitați să vă aflați într-o echipă de copii și adulți.
    10. Să poți comunica politicos cu adulții: salută („Bună ziua”, nu „Bună ziua” sau „Bună ziua”), ia-ți rămas bun, nu întrerupe, cere ajutor corect (spune „Te rog”) și mulțumesc pentru ajutorul acordat, cere-ți scuze daca este necesar.
    11. Pentru un băiat - să lase fetele și femeile să meargă înainte, să le deschidă ușa, să ajute. Pentru o fată - să reacționeze corect la comportamentul agresiv al băieților (atunci când trag cozi, împing, iau lucrurile).
    12. Vorbește calm, fără strigăte și emoții inutile.
    13. Monitorizați îngrijirea aspectului dvs. și curățenia obiectelor personale (adăugați batiste de hârtie și șervețele umede pe lista lucrurilor necesare pentru elev). Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce ați mers și ați mers la toaletă, înainte de a mânca. Spală-ți părul, spală-te pe dinți, folosește o batistă.
    14. Navigați în timp.
    15. Solicitați asistență medicală dacă este necesar.

sursa: goaravetisyan.ru