Cum să le vorbiți copiilor despre situații de conflict?

Cum să le vorbiți copiilor despre situații de conflict?

Copiii întotdeauna caută în părinții lor, un sentiment de siguranță și securitate – această necesitate fiind și mai mare în perioadele de criză.

Atunci când majoritatea titlurilor de știri sunt despre situații de conflict sau război, oamenii pot avea sentimente de frică, tristețe, furie și anxietate, indiferent unde locuiesc.

Copiii întotdeauna caută în părinții lor, un sentiment de siguranță și securitate – această necesitate fiind și mai mare în perioadele de criză.

Mai jos găsiți câteva sfaturi despre cum să discutați cu copiii și cum să le oferiți sprijin și siguranță.

1. Încercați să aflați ce cunosc deja copiii și ce simt ei în legătură cu acest subiect?

Alegeți un moment potrivit și un loc unde puteți discuta acest subiect în mod natural, astfel încât copilului Dvs. să îi fie comod să vorbească liber, cum ar fi de exemplu în timpul unei mese în familie. Încercați să evitați discuții despre acest subiect înainte de ora de culcare.

Ar fi bine să întrebați copilul ce cunoaște deja și ce simte în legătură cu acest subiect. Unii copii ar putea să cunoască puțin despre ceea ce se întâmplă și să nu fie interesați să vorbească despre asta, însă alții, și-ar putea face griji în tăcere. În cazul copiilor mai mici, puteți iniția discuția printr-un desen, poveste și alte activități.

Copiii pot înțelege știrile în diverse moduri, așa că este important să verificați ce văd și aud ei. Prin discuții aveți posibilitatea să le oferiți asigurări și, eventual, să corectați informațiile eronate pe care le-ar fi putut afla din surse online, la televizor, la școală sau de la prieteni.

Fiind înconjurat de un flux constant de imagini și titluri supărătoare, copilul ar putea simți că criza este peste tot în jurul nostru. Copiii mai mici ar putea să nu facă diferența între imaginile de pe ecran și realitatea lor personală și ar putea crede că sunt în pericol imediat, chiar dacă conflictul are loc departe. Posibil, copiii mai mari au văzut lucruri îngrijorătoare pe rețelele de socializare și ar putea fi speriați de modul în care ar putea escalada evenimentele.

Este important să nu minimizăm şi să nu neglijăm îngrijorările lor. Dacă aceștia adresează o întrebare care vi se pare extremă, precum „Vom muri cu toții?”, reasigurați-i că acest lucru nu se va întâmpla, dar la fel încercați să aflați ce au auzit și de ce sunt îngrijorați că acest lucru s-ar putea întâmpla. Dacă puteți înțelege de unde vine îngrijorarea, aveți mai multe șanse să îi puteți liniști.

Asigurați-i că le înțelegeți sentimentele și că este în regulă să se simtă aşa. Arătați că îi ascultați și acordați-le toată atenția dvs. și amintiți-le că pot vorbi cu dvs. sau cu un alt adult de încredere dacă doresc.

Utilizați limbaj corespunzător vârstei, analizați reacțiile lor și fiți atenți la nivelul lor de anxietate.

2.  Fiți calmi și țineți cont de vârsta lor.

Copiii au dreptul să știe despre ce se întâmplă în lume, dar adulții au responsabilitatea de a-i apăra de stres. Fiecare știe ce e mai bine pentru copilul său. Utilizați limbaj corespunzător vârstei, analizați reacțiile lor și fiți atenți la nivelul lor de anxietate.

Este normal dacă simțiți tristețe sau îngrijorare în legătură cu ceea ce se întâmplă. Nu uitați că copiii preiau stările afective ale părinților așa că încercați să nu vorbiți prea mult cu ei despre temerile pe care le aveți. Vorbiți calm și fiți atenți la limbajul corpului dvs., precum mimica feței.

Pe cât de mult posibil, asigurați copiii că sunt în afara oricărui pericol. Amintiți-le că mulți oameni din întreaga lume muncesc mult pentru a opri conflictul și pentru a aduce pacea.  

Nu uitați că este OK să nu aveți răspuns pentru anumite întrebări. Puteți spune că trebuie să vă informați sau puteți profita de oportunitate și căuta răspunsul împreună cu copiii mai mari. Utilizați site-urile organizațiilor de știri de încredere sau ale organizațiilor internaționale precum UNICEF și ONU. Explicați că unele informații din mediul online nu sunt exacte și vorbiți despre importanța surselor credibile.

3. Răspândiți compasiune, nu stigmatizare.

Un conflict poate deseori să genereze prejudecăți și discriminare, împotriva unei persoane sau a unei țări. Atunci când vorbiți cu copiii, evitați să folosiți etichete precum „oameni răi” sau „rău”, profitați de oportunitate pentru a încuraja compasiunea, spre exemplu, pentru familiile forțate să își părăsească casele.

Chiar dacă conflictul are loc într-o țară îndepărtată, acesta poate provoca discriminare chiar la ușa dvs. Verificați dacă copiii dvs. nu sunt supuși sau nu contribuie la acțiuni de bullying. Dacă au fost insultați sau intimidați la școală, încurajați-i să vă povestească dvs. sau unui alt adult în care au încredere.

Amintiți copiilor dvs. că fiecare are dreptul să se simtă în siguranță la școală și în societate. Bullyingul și discriminarea sunt greșite în orice circumstanță și fiecare dintre noi trebuie să răspândească bunătate și să se sprijine reciproc.

Sentimentul de a face ceva, indiferent de importanța gestului, poate deseori oferi un sentiment de mare confort.3. Concentrați-vă pe oferirea de ajutor

Este important ca copiii să știe că oamenii se ajută prin acte de curaj și bunătate. Găsiți istorii pozitive, cum ar fi despre persoanele care acordă oamenilor primul ajutor sau despre tineri care fac apel la pace.

Întrebați dacă copilul dvs. și-ar dori să se implice în acțiuni pozitive. Poate și-ar dori să deseneze un poster sau să scrie o poezie despre pace, sau poate ar putea participa la o strângere de fonduri la nivel local sau s-ar putea alătura unei petiții. Sentimentul de a face ceva, indiferent de importanța gestului, poate deseori oferi un sentiment de mare confort.

4. Încheiați discuția cu precauție

Atunci când încheiați discuția este important să vă asigurați că nu lăsați copilul într-o stare de stres. Încercați să evaluați nivelul lor de anxietate analizând limbajul corpului şi tonul vocii, precum şi cum respiră.

Amintiți-le că vă pasă și că sunteți alături pentru a-i asculta și sprijini atunci când sunt îngrijorați.5.

5. Verificați în mod continuu

Pe măsură ce apar tot mai multe știri despre conflict, verificați în mod continuu starea copiilor. Cum se simt copiii? Au întrebări noi sau există lucruri noi despre care ar dori să discute cu dvs.?

Dacă copilul dvs. pare să fie îngrijorat sau anxios din cauza lucrurilor care se întâmplă, monitorizați modul în care se schimbă comportamentul sau sentimentele acestuia. Atrageți atenția la durerile de stomac, durerile de cap, coșmaruri sau dificultăți de somn.

Copiii reacționează diferit la evenimentele adverse, iar unele semne ale stresului ar putea să nu fie evidente. Copiii mai mici pot deveni mai afectuoși decât de obicei, în timp ce adolescenții pot manifesta stări mai puternice de durere sau furie. Multe dintre aceste reacții durează puțin și sunt o manifestare normală în situațiile de stres. Dacă aceste reacții durează o perioadă mai lungă ce timp, copilul dvs. ar putea avea nevoie de asistentă specializată.

Îi puteți ajuta să reducă stresul cu ajutorul exercițiilor de respirație:

  • Respirați adânc de 5 ori, apoi timp de 5 secunde inspirați și mai apoi timp de 5 secunde expirați, inspirați pe nas și expirați pe gură.
  • Explicați copilului dvs. că atunci când inspiră burta se umflă ca un balon, iar atunci când expiră, aerul iese încet din balon.

Fiți gata să discutați cu copilul dvs. dacă acesta mai aduce în discuție subiectul. Dacă acest lucru se întâmplă înainte de somn, încheiați cu ceva pozitiv precum citirea poveștii preferate pentru a ajuta copilul să doarmă bine.

6. Limitați fluxul de știri

Fiți atenți la cât de expuși sunt copiii dvs. la știri acum când peste tot sunt titluri alarmante și imagini deranjante. Luați în calcul opțiunea de a deconecta știrile atunci când sunt prin preajmă copii mici. Cât despre copiii mai mari, puteți folosi această oportunitate pentru a discuta despre cât de multe știri privesc și despre sursele de știri în care au încredere. La fel, analizați modul în care vorbiți despre conflict cu alți adulți atunci când copiii pot auzi conversația.

În măsura posibilităților, încercați să țineți atenția copiilor ocupată cu lucruri pozitive precum jocuri sau plimbări.

7. Aveți grijă de Dumneavoastră!

Veți putea să îi ajutați mai mult pe copiii dvs. dacă și dvs. faceți față situaţiei. Copiii vor prelua reacția dvs. la știri, de aceea ei se simt mai bine atunci când dvs. sunteți calmi și vă controlați emoțiile.

Dacă sunteți anxios(anxioasă) sau supărat(ă), acordați-vă timp și apelați la alți membri de familie, prieteni sau persoane de încredere. Aveți grijă la știrile pe care le consumați: Încercați să stabiliți anumite ore pe parcursul zilei pentru a verifica ce se întâmplă decât să fiți mereu online. Pe cât de mult posibil, găsiți timp pentru a face lucruri care vă ajută să vă relaxați și să vă reveniți. 

surasa:www.unicef.org