Vacanța copiilor - Sugestii pentru un program sănătos de vacanță
Specialiștii spun că vacanța de vară a copiilor, perioada de explorare spontană prin joc în care ei se relaxează înafara unui program stabil, este foarte benefică pentru dezvoltarea creierului acestora.
Dacă încercăm să facem un exercițiu de memorie și să ne amintim sentimentul pe care îl aveam înaintea vacanței de vară, în ultima zi de școală și prima de vacanță, acel sentiment fabulos de libertate, relaxare pe care îl resimțeam, ca o formă de ușurare, în care vacanța de vară o vedeam ca pe o oportunitate de reînnoire, acces la activități distractive, călătorii la bunici, sau cu părinții la munte și la mare. Acel sentiment total de relaxare în care simți că grijile nu mai există, că nu ai nimic altceva de făcut decât să te joci cu prietenii, să explorezi dealurile și văile din împrejurimile casei bunicilor, să inventezi jocuri noi sau pur și simplu să lenevești, să dormi mai mult și să fii mai răsfățat în această perioadă de libertate.
Copiii, la fel ca și noi părinții, au nevoie de perioada de vacanță, au nevoie de o pauză de la programa școlară supraîncărcată, de la perioada în care funcționează după un program bine stabilit, de la sarcinile și cerințele mai mult sau mai puțin excesive ale profesorilor și părinților, au nevoie de o pauză pentru a-și reîncărca bateriile, au nevoie de un nou suflu pozitiv, de o gură de aer proaspăt pentru ca din toamna să poată reintra în noul program școlar, pentru a putea asimila, înțelege cu ușurință noile informații.
Dacă pentru copii vacanța de vară este văzută ca o oportunitate de petrecere a timpului prin joc și relaxare, pentru noi, părinții, această perioadă poate fi și o perioadă de îngrijorare în privința faptului că, copii ar putea să se deconecteze și să uite informația înmagazinată pe parcursul anului școlar. Inevitabil în mintea noastră apare următoarea întrebare: Ce ar trebui să facă copii noștri peste vară? Ar trebui să utilizeze vacanța de vară pentru joacă și relaxare sau ar trebui să rămână conectați la sarcinile academice pentru a le înțelege mai bine și pentru a menține și păstra informația obținută la orele de curs?
Cercetătorii de la institutele de cercetare psihologică din SUA, Australia și Noua Zeelandă consideră că lipsa exercițiului academic pe o perioadă de 6 săptămâni duce la pierderea informației noi și în special acest fenomen se resimte la elevii cu rezultate școlare modeste, comparativ cu cei peste medie ale căror rezultate rămân constante sau câștigă teren în timpul vacanței de vară. Există un fenomen bine cunoscut de degradare a memoriei, mai ales atunci când înveți pentru prima dată ceva. Pentru a nu se manifesta acest fenomen trebuie să repeți suficient de mult informația nouă pentru a nu ajunge la inabiliateatea de recuperare a ei. În momentul în care informația nouă nu este suficient de bine înțeleasă și memorată ea se pierde pe parcursul verii, copiii întorcându-se la toamnă cu lacune informaționale care se concretizează în probleme de înțelegere și stocare a noilor informații, acest lucru fiind direct proporțional cu rezultate școlare scăzute și pierderea motivației pentru învățare.
De asemenea, ce este mai puțin cunoscut, este faptul că, în perioada de vacanță, creierul este ajutat să se dezvolte prin activarea a două sisteme care se află în zona limbică a creierului și este vorba de sistemul de redare (play system) și sistemul de căutare (seeking system) (Panksepp 2016 - Washington State University). Aceste două sisteme sunt stimulate în activitățile de explorare a naturii, plimbarea cu bicicleta, drumeții, activitățile ludice. Prin activitățile de vacanță părinți – copii, activarea celor două sisteme din creier duc la descărcarea neuro-transmițătorilor responsabili cu bunăstarea: opioidele, occitocina și dopamina, care duc la reducerea stresului, la exprimarea unor sentimente pozitive și gesturi de generozitate unii față de alții. Profesorul neurolog Jaak Panksepp, considerat lider mondial în neuroștiințe, le-a numit "darul naturii pentru noi", deoarece descărcarea în creier a celor trei substanțe elimină stresul și realimentează cu emoții pozitive relația dintre membrii familiei. Aceste sisteme, spune Panksepp, sunt ca și mușchiul, cu cât le utilizezi mai mult cu atât devin parte a personalității tale, sau, cum spune neurologul Bruce Perry: „stările emoționale devin trăsături de personalitate”. Așa că atunci când luăm copii cu noi în vacanță trebuie să le sprijinim dezvoltarea capacității de explorare și cea de joacă. La maturitate acestea se traduc prin capacitatea de a se „juca cu ideile”, adică o capacitate ridicată a flexibilității gândirii, absolut necesară la persoanele întreprinzătoare, cu simț al inițiativei și responsabilității.
Câteva ideii de care ar trebui să ținem seama pentru programul de vacanță al copiilor noștri:
- Activități care să crească capacitatea de concentrare a atenției: cercetările au arătat creșterea atenției și a concentrări la copiilor care petrec mult timp în natură. De asemenea plimbările în natură ajută la calmarea corpului și inducerea stării de relaxare;
- Menținerea și dezvoltarea capacității de memorare: îndreptarea și încurajarea copiilor să parcurgă literatură de vacanță, să citească, iar apoi să discute împreună cu noi, părinții despre ce au citit;
- Dezvoltarea aptitudinilor organizatorice: să organizeze programe de vacanță pentru familie;
- Menținerea trează a aptitudinilor de învățare prin recurgerea la metode non-formale: de exemplu – învățarea despre flori și plante prin vizita în natură și creearea de povești interesante, vizită la muzee de interes pentru copii, sau lăsăm copilul să ne fie ghid atunci când vizităm un oraș nou și multe altele.
ATENȚIE: Activitățile de vacanță nu se impun copiilor, se decid împreună, astfel încât copilul să simtă că deciziile îi aparțin și lui.
sursa: www.psiholog-mariab.ro