Topul celor mai grele limbi din lume
Învățarea unei limbi străine poate fi o experiență din care să câștigi foarte multe lucruri, însă pentru a te bucura de rezultate e nevoie de multă muncă și practică.
Japoneza, araba sau maghiara sunt doar câteva dintre limbile care dau adevărate bătăi de cap celor care doresc să le învețe, potrivit eurideastranslation.com.
Așa cum și este normal, unele limbi necesită mai mult decât altele pentru a ajunge să le stăpânești tainele.
9 dintre cele mai dificile limbi de învățat din lume:
1. Japoneza – are 128 de milioane de vorbitori nativi și este limba oficială a Japoniei. Japoneza este dificil de învățat, pe lângă alte motive, din cauza alfabetului. Cititorii trebuie să memoreze sute de caractere pentru a ajunge să fie fluenți în japoneză.
Japoneza este și o limbă extrem de contextuală, ale cărei cuvinte pot avea diferite înțelesuri, în funcție de contextul social. Chiar și un pronume ca ”tu” poate avea 10 moduri diferite de a fi tradus, în funcție de persoana cu care vorbești.
2. Araba – este o limbă vorbită nativ de 315 milioane de persoane. Araba este vorbită în Orientul Mijlociu, nordul și nord-estul Africii.
Araba este o limbă extrem de dificilă din cauza aflabetului diferit, care de obicei omite vocalele și care are doar câteva cuvinte comune cu celelalte limbi, cum ar fi cu engleza.
3. Limba mandarină – este vorbită de 909 milioane de oameni. Este folosită în nordul și sud-vestul Chinei. Mandarina este o limbă tonală, ceea ce înseamnă că intonația cu care rostești cuvintele poate să le dea acestora semnificații diferite. Spre exemplu, cuvântul ”ba” poate însemna atât ”opt”, ”dă-o afară”, ”așteaptă” sau ”tată”, în funcție de tonul pe care este rostit.
Limba mandarină are de asemenea un sistem de scriere complex, care implică sute de caractere.
4. Limba cantoneză – este un dialect al limbii chineze, vorbit în sudul Chinei. Cantoneza este folosită de 59 de milioane de persoane. La fel ca și limba mandarină, cantoneza este o limbă tonală. Diferența este că în limba cantoneză există 8 tonuri diferite în care poți pronunța un cuvânt, dublu față de mandarină.
5. Limba coreeană – se folosește în Coreea de Sud și Coreea de Nord, fiind vorbită de 77 milioane de persoane. Unul dintre aspectele care ridică probleme este pronunția – consoanele duble se pronunță diferit față de consoanele simple, spre exemplu. Înainte de asta, limba coreeană are o gramatică extrem de complexă, care implică markeri formali și informali și un alt mod de frazare.
6. Maghiara – este limba oficială din Ungaria, fiind vorbită de 13 milioane de oameni. Gramatica limbii maghiare este construită în jurul unui sistem de cazuri – substantivele au 18 cazuri, de care depinde modul în care cuvintele se combină și care determină inflecțiunile acestora. Limba maghiară are câteva vocale (á, é, í, ó, ö, ő, ú, ü, ű) și grupuri de consoane (cs, gy, ly, ny, ty, sz, zs), care s-au dovedit a fi dificile de înțeles pentru vorbitorii altor limbi.
7. Limba vietnameză – este folosită în Vietnam și vorbită de 68 de milioane de oameni. Vietnameza este o limbă cu 6 tonuri diferite, care determină întreg sensul unui cuvânt. Numărul mare de vocale se dovedește a fi dificil pentru vorbitorii celorlalte limbi.
8. Limba xhosa – are 8 milioane de vorbitori nativi, fiind vorbită în Africa de Sud, Zimbabwe și Zesotho. Xhosa este una dintre multele limbi aficane care folosesc consoane. Alfabetul xhosa are 18 consoane, care pot fi articulate în trei moduri diferite: în spatele dinților, în vârful buzelor sau pe partea laterală a gurii. Pe lângă asta, xhosa este o limbă tonală, cu două tonuri: înalte și joase. Xhosa este ceea ce lingviștii numesc limbă aglutinată.
9. Limba islandeză – are 350.000 de vorbitori nativi și este folosită în Islanda. La fel ca oricare alta dintre limbile de pe această listă, limba islandeză are un sistem care asociază diferite terminații cuvintelor pentru a le oferi un alt rol gramatical sau un alt înțeles.
Informația a fost preluată de pe www.itrad.eu