5 abilități practice care nu se învață la școală, deși ar trebui
În cele mai multe școli, cursurile practice sunt aproape inexistente, iar elevii înmagazinează un volum enorm de informații care le vor folosi prea puțin. Copiii își petrec prea mult timp învățând noțiuni abstracte și mult prea puțin deprinzând abilități concrete, care să-i ajute să se descurce în viață.
În aceste condiții, te întrebi, pe bună dreptate: avem de-a face cu un sistem educațional sau, mai degrabă, cu un sistem de îndobitocire în masă? În acest articol îți prezentăm cinci cursuri practice care ar fi foarte utile în programa școlară.
Cursurile practice sunt unul dintre cele mai mari lipsuri în școlile din România. Majoritatea cunoștințelor pe care le acumulează elevii sunt pur teoretice și sunt rareori verificate în practică.
Spre exemplu, la orele de biologie elevii învață temeinic anatomia corpului uman, dar puțini dintre ei știu să acorde primul ajutor. Elevii ar trebui să deprindă astfel de abilități, cum ar fi manevra Heimlich (deblocarea căilor respiratorii), recunoașterea unei reacții alergice, aplicarea de atele, prevenirea infecțiilor și bandajarea rănilor.
2. Efectuarea de reparații în casă
Este uimitor câte lucruri sunt de făcut într-o locuință. Cei mai mulți dintre noi știm să desfundăm o toaletă sau să fixăm un tablou pe perete, însă prea puțini știm să reparăm o chiuvetă care are scurgeri, să schimbăm un filtru de aer condiționat sau să fixăm pe perete un raft.
Astfel de aptitudini ne ajută să ieșim rapid din situații neplăcute sau de urgență și – foarte important – să economisim bani.
3. Gestionarea banilor
Studiile arată că cei mai mulți oameni nu au abilitățile financiare de bază necesare pentru a lua decizii importante cu privire la buget. De cele mai multe ori, orele de economie presupun învățarea unor noțiuni abstracte, de care ne lovim prea rar în viața de zi cu zi.
Nu ar fi bine să ne concentrăm și asupra problemelor de viață, precum ținerea unei minime contabilități sau stabilirea bugetului personal ori de familie?
De asemenea, ar fi foarte util ca elevii să învețe încă de mici să ia decizii cu privire la cheltuirea eficientă a banilor și efectuarea de mici investiții.
4. Tehnici de autoapărare
Când vine vorba de lecții de autoapărare, cei mai mulți se gândesc la confruntări sportive în competiții organizate. Însă autoapărare înseamnă mult mai mult: presupune să înveți copiii cum să prevină abuzurile, cum să evite cele mai frecvente pericole de pe stradă și cum să reacționeze în situații de urgență.
Cursurile de autoapărare ajută la creșterea încrederii în sine, învățându-i pe cei mici că le stă în putere să se apere singuri.
5. Gătitul
Gătitul le poate părea foarte intimidant celor care nu l-au încercat niciodată. Asta se întâmplă mai ales în zilele noastre, când tot mai mulți oameni apelează la produsele semipreparate sau la fast-food.
Tot mai puțini tineri știu să gătească mâncare sănătoasă și încă și mai puțini par atrași de această activitate. Tocmai de aceea, serviciile de livrare la domiciliu au cunoscut o expansiune puternică în ultimii ani, peste tot în România.
Dacă școlile ar organiza cursuri de gătit, tinerii ar putea învăța noțiuni elementare despre nutriție și ar ști să prepare mâncăruri simple, mult mai sănătoase decât o pizza sau un hamburger.
sursa: incredibilia.ro